Ovo je jedan od onih kolača kojeg se sjećam iz djetinjstva. Mama je maherica za londonerice. Ali ni ovi moji nisu za bacit. ;) Malo su drugačiji od uobičajenih londonerica, jer u ovoj recept još ide i čokolada.
Recept:
Tijesto:
- 35 dag glatkog brašna
- malo sode bikarbone
- 15 dag masti (ili maslaca)
- 10 dag šećera
- 5 žumanjaka
Postupak:
- Brašno pomiješamo sa sodom bikarbonom te prosijemo na dasku
- Mast dobro razmrvimo rukama, te ga pomiješamo s brašnom i mijesimo dok ne dobijemo jednoličnu smjesu
- Dodamo šećer te još malo miješamo
- Napravimo rupu u tijestu, te dodamo žumanjke
- Dobro zamijesmo, te razvučemo u namašćeni i pobrašnjeli kalup
- Pečemo na 180 C dok se ne dobije lijepa boja
Nadjev:
- 5 bjelanjaka
- 30 dag šećera
- 20 dag mljevenih oraha
- 2 rebra čokolade za kuhanje
- 20 dag marmelade od marelica
Postupak:
- Od bjelanjaka i šećera napravimo čvrsti snijeg
- U orahe stavimo rastopljenu čokoladu, te izmiješamo
- Kad je tijesto pečeno, ostavimo ga da se malo ohladi, te ga premažemo marmeladom i na to stavimo nadjev od oraha i čokolade, i nakraju sve prekrijemo snijegom od bjelanjaka
- Vratimo u pećnicu na 100 C na sušenje snijega od bjelanjaka
Ukoliko želite, kolač možete posipati šećerom u prahu.
Autor je uklonio komentar.
OdgovoriIzbriši