O ovome sanjam valjda od prošlog Božića. Zadnjih mjesec dana samo njega spominjem. Ovi moji doma su postali već ludi. Da kaj nemrem neki normalni kolač napravit. :) Al onda kad shvate o kom pričaju, utihnu, jer kod mene ništa nije normalno.
Croquembouche je inače francuski desert, koji se sastoji od profiterola (slično princezicama), skupljenih u oblik tuljca, povezanih karamelom i nitima od karamele. Prijevod ovog interesantnog deserta, koji se radi svojeg izgleda često koristi i za vjenčanja, bio bi "nešto što se drobi u ustima".
E sad, što se tiče pripreme, pogotovo kad ga radite prvi puta, malo je kompliciran. Dok napečete sve te profiterole, u mom slučaju htjela sam da bude metar visok, :), trebalo mi je oko 80tak kom profiterola, tako da sam ove količine iz recepta utrostručila. :) Profiterole su super išle, bez problema, ali sam kod karamele imala problema. Primijetila sam da je najbolje rastapati šećer u inox loncu, jer prvu karamelu koju sam radila, otapala sam u običnom i bila je pretekuća, tako da kad sam lijepila, vrlo brzo su otpadali. Karamelizacija u inoxu je odmah uspjela. Ne trebam vam reci da kad sam radila niti, karamele je bilo po cijeloj kuhinji, jer je preporučljivo raditi ih iz što veće visine , jer su onda lijepe i tanke. Karamela se brzo stvrdnjava, pa ju morate svako malo nanovo rastapati, a kod svakog rastapanja sve je tamnija i tamnija. Na kraju sam niti imala po sebi, po cijeloj kuhinji, po kosi čak... :)
Na kraju nisam baš prezadovoljna izgledom, ali za prvi put je relativno ok. Drugi puta ću raditi manjeg, bez ikakvog kalupa. Treba uključiti i praktičnu stranu :).
Recept: Profiteroli
Tijesto (kuhano):
- 250 ml vode
- 125 ml ulja
- prstohvat soli
- 150 g brašna
- 4 jaja
Postupak:
- U lonac na vatru stavimo vodu, ulje i sol, te čekamo da prokuha
- Kad prokuha, u par navrata dodajemo brašno, i miješamo cca 5 min dok se smjesa ne počne odvajati od lonca
- Prebacimo tijesto u drugu posudu da se malo ohladi, te dodajemo jedno po jedno jaje
- Iz svakog jaja dobro izmiješamo
- Miješamo dok ne dobijemo glatku i gustu smjesu
- Prebacimo smjesu u slastičarsku vrećicu, sa zvjezdastim nastavkom, te stavljamo male hrpice na pleh na koji smo stavili pek papir
- Hrpice ne smiju biti prevelike, cca 2-3 cm promjera. i ne previsoke, cca jedna, dvije razine jer se tokom pečenja poprilično dignu
- Pečemo ih na 200 C cca 35 min
- Kad su pečeni, ostavimo ih na plehu da se ohlade
Krema:
- 250 ml mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 žumanjka
- 30 g šećera
- 1 žlica brašna
- 1 žlica gustina
- 50 ml slatkog vrhnja
- Mlijeko zagrijemo i pustimo da zakuha na laganoj vatri
- U drugoj posudi izmiksamo žumanjke i šećer, dodamo ekstrakt vanilije, brašno i gustin i sve dobro promiješamo
- Kad mlijeko zakuha, uzmemo par žlica mlijeka i ulijemo u smjesu sa žumanjcima, promiješamo i vratimo cijelu smjesu u mlijeko, te kuhamo cca 2-3 min, dok se smjesa ne zgusne
- Ostavimo sastrane da se krema ohladi
- Slatko vrhnje izradimo u šlag, te dodamo u kremu
Kremom napunimo profiterole.
Karamela (za ljepljenje profiterola i niti od karamele):
- 150 g šećera
- 75 ml vode
- Šećer i vodu stavimo u lonac na vatru da se otope i dobiju lijepu žutu boju
- Ne smije se miješati, nego samo protresti
- Kad se sve otopilo, lonac sa karamelom stavimo u posudu s ledenom vodom da se zaustavi daljnja karamelizacija, da nam karamela ne bi izgorila
- Kad vam se karamela stvrdne, samo vratite ponovo kratko na vatru da se otopi
- Pazite da se ne opečete, najbolje je još uz sebe imati zdjelicu hladne vode, ukoliko se opečete da odmah umočite prste u vodu
Niti od karamele:
- Uzmete dvije vilice, jednu do druge, umočite u karamelu, i iz sto veće visine brzim pokretima desno lijevo, na pek papiru stvaramo niti
- Lagano ih odlijepimo od pek papira i stavljamo na croquembouce
- Niti je najbolje napraviti sat dva prije serviranja, jer ne mogu dugo stajati na sobnoj temperaturi (otope se)
Slaganje:
- Ukoliko nemate kalup od inoxa (kao i ja), može vam poslužiti hammer papir, od kojeg napravite tuljac i dobro zalijepite, donji dio možete i klamericom zaklamat da je čvršće
- Slaganje počinjete odozdo, uzimate profiterolu, umočite u karamelu i zalijepite na tuljac
- Ponavljate dok god ne obložite cijeli tuljac
- Možete i iznutra slagati profiterole, samo onda u tuljac stavite iznutra pek papir i počinjete sa slaganjem od vrha, kad ste gotovi, prebacite tuljac na tanjur, maknete hammer papir, i pažljivo odlijepite pek papir
- Ili treća varijanta, najbolja :), bez ikakvog rekvizita, samo slaganje profiterola
Svaka čast :) Meni je ovo prefino ali se nisam sama usudila još raditi! :) Bravo, bravo! :)
OdgovoriIzbrišiHvala! :)
IzbrišiNisam baš prezadovoljna izgledom, al obzirom da je prvi put ok je.. namučila sam se s tim nitima... još kak sam napravila metar visokog trebalo je tih niti beskonačno.. nikad kraja.. :) još i danas ih nalazim po stanu.. :D
Nemaš se kaj bojat, pogotovo ti ;).. mislim da ti je bila kompliciranija ruffle torta :) .. samo kaj se namučis s tim nitima.. pimplave su...
Prvo da hitno izbrišeš ovo amaterka u priči o sebi jer croquembouche u svetu prave samo vrhunski poslastičari. Čik da vidim one američke poslastičare koji znaju samo sa fondanom ovo da naprave. Bravo. Ja ne stavljam kupicu već ih ređam i lepim pa j ceo krokembuš pun iznutra. Mogu da ti posavetujem da nema potrebe da dodaješ vodu u šećer kad ga karamelizuješ jer ta voda i onako ispari i samo imaš dodatni posao oko nadglednja. Sam šećer i dovoljno je samo što je štos u šećeru. Neki se radi famozno (zrnca su sitna kao fina samlevena morska so) a neki neće tako lepo da se radi. Ja moju šerpu sa šećerom kad bude gotova stavim u još jednu sa ključalom vodom čisto da održava temperaturu a da šećer ne tamni i vraćam je na ribglu da voda povremeno proključa pa štelujem. Vidiš ja nisam nikada niti radila na papiru već direktno na njemu a ne dobijem tako tanke paučinaste kao ti. Više ih izvlačim i razvlačim prstima sa viljuške i pustim ih da padaju. U svakom slučaju ovo je za 10 i bravo!
OdgovoriIzbrišijao hvala ti puno na ovom komentaru! :) ja iskreno nisam baš zadovoljna izgledom, moglo je biti puno bolje... :)
Izbrišii ja ću drugi puta raditi bez ikakvog kalupa, da bude skroz pun... same profiterole su tako fine, pa zašto ga onda ne popuniti skroz njima... ;)
hvala puno na savjetu za šećer i karamelu, drugi put ću probati na tvoj način! :)