Kroštule. Kolač mog djetinjstva, ako ga tako mogu nazvat. :) Baka ih je stalno radila. Makar nismo s obale, obzirom da su one tradicionalni kolač Dalmacije i Kvarnera. :)
Vrlo jednostavne i brze za pripremiti, rade se od tijesta aromatiziranog limoncellom (ili nekim drugim likerom) što karakterizira Dalmatinske kroštule ili bijelim vinom, karakteristično za Kvarnerske kroštule. Režu se na tanke trakice, vežu u čvor, prže u dubokom ulju i nakraju posipaju šećerom u prahu.
Postoji dosta verzija recepta, samo sa jednom vrstom brašna, ili kombinacijom oštrog i glatkog, s uljem, ili maslacem, sa cijelim jajima, ili kombinacijom cijelog jaja i žumanjaka, sa praškom za pecivo, ili bez njega, sa limunovom koricom ili bez, sa kiselim vrhnjem ili bez, i tako unedogled.
Ja sam dosta kombinacija isprobala, ali otkad sam naišla na ovaj recept, ne mijenjam više ništa.
Glavna karakteristika kroštula je da moraju biti jako prhke. Moraju pucketat u ustima. A ove to itekako rade! ;)
Recept:
- 200 g oštrog brašna
- 200 g glatkog brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 2 žlice šećera
- prstohvat soli
- korica 1 limuna
- 2 dl kiselog vrhnja
- 2 žlice ruma
- 2 žlice limoncella
- 2 žumanjka
- 1 jaje
- 1 žlica ulja
Postupak:
- Brašno pomiješati sa praškom za pecivo
- Žumanjke, jaje, šećer, sol, limunovu koricu, rum, limoncello, kiselo vrhnje i ulje dobro pjenjačom izraditi
- Postepeno dodavati mješavinu brašna (dok se ne dobije elastično tijesto koje se ne lijepi)
- Prebaciti ga na radnu plohu i još ga rukama 2 min izraditi
- Oblikovati u kuglu i zamotati u prozirnu foliju, te ostaviti 30 min na sobnoj temp
- Razdijeliti na dva dijela, te svaki razvaljati na cca 2 mm debljine i rezati trakice 2 cm x 15 cm, te zavezati u čvor
- Peći u vrućem ulju 2-3 min (okretati ih kako ne bi potamnile)
- Izvaditi ih na papirnati ručnik
- Posipati šećerom u prahu
Dobar tek!
Tihana
I mi ih jako volim ali tvoje baš divne i prhke
OdgovoriIzbrišihvala! :) isprobajte ove... stvarno su fine i jednostavne za pripremiti...
Izbriši