Božićni panj ili u ovom slučaju postbožićni/ novogodišnji :), za završetak godine u pravom stilu. Buche de Noël je torta u obliku panja sa granom, koji dočarava panjeve nekoć spaljene u europskim ognjištima tijekom Božića. Izrađena je od slojevitog ili rolanog biskvita napunjenog mousse-om ili buttercream-om, i često je ukrašena figuricama od marcipana ili meringue-a u obliku gljiva, šumskih stvorenja, ili lišća.
E sad opet, ja ne bih bila ja, da radim sve po pravilima, tako da moj panj nije tipični, bar po izgledu, jer nema dodatne grane, i nije ukrašen nikakvim figuricama. Volim tradiciju, ali joj ne volim robovati, volim dati onaj osobni "touch", koji dočarava mene. :)
Recept:
Biskvit:
- 6 jaja
- 200 g tamne čokolade
- 150 g šećera
- par kapi ekstrakta vanilije
- 2 žličice kakaa
- 300 ml vrhnja za šlag
- 200 g šumskog voća
Buttercream:
- 190 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 100 g tamne čokolade
- Čokoladu otopiti na pari
- Odvojiti žumanjke od bjelanjaka
- U žumanjke stavimo šećer i dobro izmiksamo, te dodamo ekstrakt vanilije
- U smjesu dodamo otopljenu čokoladu i kakao, te sve još jednom dobro izmiksamo
- U drugoj zdjeli istučemo bjelanjke u čvrsti snijeg
- U par puta lagano špatulom dodajemo snijeg u smjesu s čokoladom dok ne dobijemo glatku podatnu smjesu
- Na lim stavimo pek papir koji smo premazali maslacem i pobrašnili, te izlijemo smjesu
- Pečemo na 180 C cca 15tak min
- Ostavimo kratko da se ohladi, te ga prebacimo na drugi hladniji lim i maknemo pek papir
- Površinu namažemo kremom, posipamo šumskim voćem, te zarolamo
- Obložimo panj buttercreamom
da mi je prije taj recept, ja sam imala neki drugi ali nije bio baš nešto fin!
OdgovoriIzbrišijoš stignete! ;) ne mora biti božićni, neka bude novogodišnji :)
Izbriši