Fanjki, kroštule, poderane gaće... sve su to nazivi za jednu "slasticu" vrlo sličnu krafnama, koja se od davnina radi u doba fašnika.
Nazivi se razlikuju prema geografskom području Hrvatske, tako se "fanjki" govore u Zagrebu, "poderane gaće" u ostatku kontinentalne Hrvatske, dok su "kroštule" rezervirane za Dalmaciju. Vjerojatno ima još naziva. Malo se razlikuju u konzistentnosti tijesta, fanjki su puniji, dok su kroštule tanje i tvrđe. I u samom obliku, fanjki su pravokutni sa rupom u sredini, dok se kroštule još nakraju i zarolaju. Ali sve se svodi na isto.
Vrlo ih je jednostavno i brzo napraviti, cca 45 min, sveukupno sa dizanjem tijesta.
Ne pune se, nego samo posipaju šećerom u prahu ili premažu pekmezom i volia! Ja ću svoje ooooobilno premazati lemon curdom i smazati! ;) Uz šalicu mlijeka ili čaja... mmmm...
Recept:
Postupak:
Uživajte prožimajući divne okuse...
Tihana
Recept:
- 500 g glatkog brašna
- 1 žličica soli
- 1 vrećica suhog kvasca ili 1/2 kocke svježeg
- 2 dl mlijeka
- 1 dl vode
Postupak:
- U glatko brašno umiješajte sol, napravite udubinu u sredini, u koju ulijete dignuti kvas
- Kvas dobijete tako što u cca 100 g brašna dodate kvasac, 1/2 žličice šećera, zalijte sa 1/2 dl mlake vode i posipajte prstohvatom brašna. Ako radite sa svježim, onda ga prvo razmutite u vodi, i tek onda ulijte u udubinu u brašnu, ostavite na toplom dok se ne digne (tako razvijeni kvasac se zove kvas, koji pomaže da se tijesta brže dižu)
- Dodajte ostatak mlijeka i vode i umijesite tijesto
- Tijesto pokušajte što jače klofati, dok vam se ne počne odvajati od kuhače
- Pokrijte ga krpom, te ostavite na toplom da se diže (min 30 min), cca dok se ne udvostruči
- Dignuto tijesto razvaljajte po pobrašnjeloj podlozi na cca 1 cm debljine, i izrezujete pravokutnike dimenzija cca 10 cm x 5 cm, s tim da svaki komad još po sredini zarežete cijelom dubinom
- Tako izrezane pokrijte krpom još 15 tak min da se dižu
- Ulje treba dobro zagrijati (znat ćete da je dovoljno zagrijano ako ubacite mali dio tijesta i on počne "cvrčati")
- Pečete ih u dubokom ulju s jedne i druge strane jako kratko, cca 2-3 min sveukupno (dok ne dobiju lijepu zlatno žutu boju)
- Izvadite ih na papirnate ručnike kako bi se ocijedio višak ulja
- Pospite ih šećerom u prahu

Uživajte prožimajući divne okuse...
Tihana
Pozdrav, moje ime je Kristene Bella, imam 60 godina i trenutno sam bolesna, a s obzirom na moje godine i trenutno zdravstveno stanje htjela bih donirati 320.000 € za svoju imovinu.
OdgovoriIzbrišiImam veliku količinu novca koju bih vam želio staviti na raspolaganje putem donacije kako bih vam omogućio izvođenje djela dobre volje.
Ako ste zainteresirani, obratite se na moj e-mail: kristenebella@gmail.com