subota, 1. ožujka 2014.

Fanjki


Fanjki, kroštule, poderane gaće... sve su to nazivi za jednu "slasticu" vrlo sličnu krafnama, koja se od davnina radi u doba fašnika.
Nazivi se razlikuju prema geografskom području Hrvatske, tako se "fanjki" govore u Zagrebu, "poderane gaće" u ostatku kontinentalne Hrvatske, dok su "kroštule" rezervirane za Dalmaciju. Vjerojatno ima još naziva. Malo se razlikuju u konzistentnosti tijesta, fanjki su puniji, dok su kroštule tanje i tvrđe. I u samom obliku, fanjki su pravokutni sa rupom u sredini, dok se kroštule još nakraju i zarolaju. Ali sve se svodi na isto. 
Vrlo ih je jednostavno i brzo napraviti, cca 45 min, sveukupno sa dizanjem tijesta.
Ne pune se, nego samo posipaju šećerom u prahu ili premažu pekmezom i volia! Ja ću svoje ooooobilno premazati lemon curdom i smazati! ;) Uz šalicu mlijeka ili čaja... mmmm...

Recept:                              
  • 500 g glatkog brašna      
  • 1 žličica soli
  • 1 vrećica suhog kvasca ili 1/2 kocke svježeg
  • 2 dl mlijeka
  • 1 dl vode


Postupak:
  • U glatko brašno umiješajte sol, napravite udubinu u sredini, u koju ulijete dignuti kvas 
  • Kvas dobijete tako što u cca 100 g brašna dodate kvasac, 1/2 žličice šećera, zalijte sa 1/2 dl mlake vode i posipajte prstohvatom brašna. Ako radite sa svježim, onda ga prvo razmutite u vodi, i tek onda ulijte u udubinu u brašnu, ostavite na toplom dok se ne digne (tako razvijeni kvasac se zove kvas, koji pomaže da se tijesta brže dižu)
  • Dodajte ostatak mlijeka i vode i umijesite tijesto
  • Tijesto pokušajte što jače klofati, dok vam se ne počne odvajati od kuhače
  • Pokrijte ga krpom, te ostavite na toplom da se diže (min 30 min), cca dok se ne udvostruči
  • Dignuto tijesto razvaljajte po pobrašnjeloj podlozi na cca 1 cm debljine, i izrezujete pravokutnike dimenzija cca 10 cm x 5 cm, s tim da svaki komad još po sredini zarežete cijelom dubinom 
  • Tako izrezane pokrijte krpom još 15 tak min da se dižu
  • Ulje treba dobro zagrijati (znat ćete da je dovoljno zagrijano ako ubacite mali dio tijesta i on počne "cvrčati")
  • Pečete ih u dubokom ulju s jedne i druge strane jako kratko, cca 2-3 min sveukupno (dok ne dobiju lijepu zlatno žutu boju)
  • Izvadite ih na papirnate ručnike kako bi se ocijedio višak ulja
  • Pospite ih šećerom u prahu


 



Uživajte prožimajući divne okuse...

Tihana

Nema komentara:

Objavi komentar