Ovoga puta sam htjela napraviti ombre tortu, po prvi puta, al sam se nekako zanijela, pa sam ju još i ukrasila šarenim balonima. :) Za djecu super ideja, al i za odrasle, vidi se po meni, makar brojim 30 i sitno ;) .
Izuzetno sam ponosna na nju, jer je završila i u internet izdanju Dobre hrane, Jutarnjeg lista :)
http://dobrahrana.jutarnji.hr/instagram-od-kojeg-sline-cure-vol-35-2/
Recept:
Biskvit
- 400 g oštrog brašna (TIP 400)
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/4 žličice soli
- 250 g maslaca
- 400 g šećera
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 6 jaja
- 250 g kiselog vrhnja

- 250 g čokolade u prahu
- 1 žlica kakaa
- 50 g šećera
- 2 žumanjka
- 1/2 l hladnog slatkog vrhnja
Krema od naranđe
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- 150 g šećera
- 3,5 dcl svježeg soka od naranđe
- korica naranđe
- 1 1/2 vrećica želatine
- 3 dcl izrađenog slatkog vrhnja
Buttercream (premaz)
125 g maslaca
200 g šećera u prahu
3 žlice mlijeka
par kapi ekstrakta vanilije
Postupak:
Biskvit
- Kalup za torte promjera cca 23 cm premažite brašnom i pospite brašnom
- U zdjeli pomiješajte brašno. sodu bikarbonu i sol
- U drugoj zdjeli tucite maslac, šećer i vaniliju dok smjesa ne postane kremasta
- Dodajte jaja, jedno po jedno, poslije svakog dobro promiješajte
- Naizmjence dodajte kiselo vrhnje i suhe sastojke
- Pecite na 180 C cca 30-35 min, ili dok čačkalicu ubodenu u sredinu ne izvadite čistu
- Pečeni biskvit pustite da se ohladi u kalupu 15tak min, izvadite iz kalupe te prerežite biskvit na 3 djela, i stavite na rešetku da se skroz ohladi
Krema od čokolade
- Na vatri miješati šećer da se karamelizira
- Uliti 1,5 dcl tekućeg vrhnja,čokoladu i kakao i miješati dok se sve ne otopi
- Maknuti s vatre i dodavati jedan po jedan žumanjak, dobro izmiksati i ostaviti da se ohladi
- Dodati 3,5 dcl izrađenog slatkog vrhnja te sve dobro izraditi
Krema od naranđe
- Jaja sa žumanjcima i sokom od naranđe kuhati na pari 15-20 min
- Smjesa će biti dosta rijetka, ali to je u redu, 1 1/2 vrećicu želatine (nabubrene)
- Kad se ohladi dodati 3 dcl izrađenog slatkog vrhnja
Buttercream
- Maslac i šećer u prahu dobro izmiksati, dodati 3 žlice mlijeka, malo ekstrakta od vanilije
- Sve izmiksati da bude glatko
- Ja sam u ovom slučaju podijelila smjesu na 3 djela kako bih dobila 3 nijanse za ombre (miješala sam Americolor Holiday red i Electric Yellow)
Slaganje
- Donji biskvit, na njega krema od čokolade, srednji biskvit, krema od naranđe, te završavamo sa gornjim biskvitom
- Na kraju tortu oblažemo u buttercream (u mom slučaju od tamnije nijanse ka svijetlijoj)
Ukras
- Za ukras sam koristila štapiće za ražnjiće na koje sam postavila balone. :)
Predivna...i super ideja sa dekoracijom :)
OdgovoriIzbrišiImate li sliku kako izgleda ova torta kad se iseče?
OdgovoriIzbriši