Samo ću ovo reći: "klofanje" se isplatilo! ;) I to dvostruko! Okusni pupoljci su zadovoljeni, a biceps mi je lijepo oblikovan (bar jedan :) ).
Recept:
Tijesto:
- 1 vrećica kvasca ili 3 dag svježeg kvasca
- 40 dag oštrog brašna
- 8 dag maslaca
- 8 dag šećera
- 2 žumanjka
- prstohvat soli
- limunova korica
- 2-3 dl mlijeka
Postupak:
- Kvasac razmutimo s malo brašna i šećera u 1 dl mlakog mlijeka
- Ostavimo da se digne
- Brašno prosijemo i dodamo uzdignuti kvasac, dolijemo preostalo mlako mlijeko, šećer, prstohvat soli, žumanjke, rastopljeni maslac i limunovu koricu
- Tijesto zamijesimo i tučemo kuhačom sve dok se tijesto ne počne odvajati od kuhače
- Ostavimo na toplom da se diže cca 30 min
Nadjev:
- 20 dag šećera
- 2,5 dl mlijeka
- 70 dag mljevenih oraha
- 6 dag čokolade
- žlica meda
Postupak:
- Za nadjev šećer karameliziramo tako da pržimo u suhoj posudi dok ne postane tamnožute boje
- Zalijemo ga mlijekom, prokuhamo i maknemo sa vatre
- Dodamo mljevene orahe, kosanu ili narezanu na kockice čokoladu i med
- Dobro promiješamo da se sve sjedini
- Tijesto lagano premijesimo i razvaljamo u jedan list prema duljini kalupa, te ga premažemo nadjevom
- Orahnjaču savijemo s obiju strana do sredine i stavimo u namašćen i pobrašnjen lim
- Ostavimo tako da se diže cca 45 min
- Prije pečenja orahnjaču premažemo žumanjkom
- Pečemo na 180 C cca 1 sat
zanimljivo...nikad nisam isprobala orehnjaču u takvoj verziji... pretpostavljam da je puno finija od obične :)
OdgovoriIzbrišii ja sam ju prvi puta radila u u ovoj verziji, i mogu samo reći njam.... :) fali je već pola, a trebala bi biti spremna za sutrašnji doček :) u svakom slučaju, laganija varijanta orehnjače ;)
Izbriši