četvrtak, 19. prosinca 2013.

Ploške od ruma i badema


Ovo je jedan od recepata iz kuharice moje praprabake, iz 1900.-te. Sam taj osjećaj da je ova "knjiga" u mojim rukama nakon 113 godina, u meni izaziva veliko strahopoštovanje, ali i veliku sreću jer mogu recepte iz tog doba podijeliti sa svima vama. :) 


Prvi u nizu, su ove ploškice od ruma i badema, idealne za ovo blagdansko vrijeme.




Recept:

  • 3 bjelanjka
  • 2 žutanjka
  • 200 g šećera
  • 100 g brašna
  • 2-3 žlice ruma (može i malo više, ako volite ;) )
  • nasjeckani bademi za posipavanje



Postupak:

  • Od bjelanjaka napravite snijeg
  • Dodajte postepeno šećer, te miksajte dok se šećer ne otopi
  • U smjesu dodajte 2 žutanjka, izmiksajte, i dodajte brašno
  • Na kraju dodajte rum, te sve dobro povežite
  • Ako vam je smjesa tekuća, ne brinite, tako i treba biti
  • Pleh namastite i pobrašnite, te izlijte na tanko smjesu
  • Posipajte isjeckanim bademima
  • Pecite u pećnici na 180 C cca 15tak min
  • Kad ste izvadili, ostavite da se malo ohladi, te izrežite na ploške
  • Na svaku plošku dodajte šaum, te ponovo stavite u pećnicu na sušenje (opcija ventilator) na cca 100 C cca 2 sata 
  • Izvadite te ostavite da se ohlade



Šaum:

  • 3 bjelanjka
  • 200-250 g šećera
  • na vrh noža soli


  • Bjelanjcima dodamo na vrh noža soli, te miksamo cca 2 min
  • Dodamo šećer, te nastavimo mutiti cca 15 tak
  • Što dulje mutimo, to je konzistencija šauma bolja
  • Smjesu stavimo u špricu i napravimo puslice na ploškama



Nema komentara:

Objavi komentar