Ovo je jedan od recepata iz kuharice moje praprabake, iz 1900.-te. Sam taj osjećaj da je ova "knjiga" u mojim rukama nakon 113 godina, u meni izaziva veliko strahopoštovanje, ali i veliku sreću jer mogu recepte iz tog doba podijeliti sa svima vama. :)
Prvi u nizu, su ove ploškice od ruma i badema, idealne za ovo blagdansko vrijeme.
Recept:
- 3 bjelanjka
- 2 žutanjka
- 200 g šećera
- 100 g brašna
- 2-3 žlice ruma (može i malo više, ako volite ;) )
- nasjeckani bademi za posipavanje
Postupak:
- Od bjelanjaka napravite snijeg
- Dodajte postepeno šećer, te miksajte dok se šećer ne otopi
- U smjesu dodajte 2 žutanjka, izmiksajte, i dodajte brašno
- Na kraju dodajte rum, te sve dobro povežite
- Ako vam je smjesa tekuća, ne brinite, tako i treba biti
- Pleh namastite i pobrašnite, te izlijte na tanko smjesu
- Posipajte isjeckanim bademima
- Pecite u pećnici na 180 C cca 15tak min
- Kad ste izvadili, ostavite da se malo ohladi, te izrežite na ploške
- Na svaku plošku dodajte šaum, te ponovo stavite u pećnicu na sušenje (opcija ventilator) na cca 100 C cca 2 sata
- Izvadite te ostavite da se ohlade
Šaum:
- 3 bjelanjka
- 200-250 g šećera
- na vrh noža soli
- Bjelanjcima dodamo na vrh noža soli, te miksamo cca 2 min
- Dodamo šećer, te nastavimo mutiti cca 15 tak
- Što dulje mutimo, to je konzistencija šauma bolja
- Smjesu stavimo u špricu i napravimo puslice na ploškama
Nema komentara:
Objavi komentar