ponedjeljak, 28. rujna 2015.

Kuglof s jabukama, mrkvom, đumbirom, kokosom i bademima...



Volim jesen... volim osjetiti šuškanje lišća pod nogama... volim mirise i boje jeseni...  volim plodove koje donosi to moje najdraže godišnje doba... 
Mrkva, jabuke, bademi, cimet, muškatni oraščić, vanilija, đumbir.... jedna riječ, JESEN...

Recept:

  • 3 jaja          
  • 1/2 šalice Zvijezda biljnog ulja
  • 1 1/2 šalice smeđeg šećera        
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 3 šalice oštrog brašna
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1 1/2 žličice cimeta
  • 3/4 žličice muškatnog oraščića
  • 2 šalice ribane mrkve (cca 3 srednje mrkve)
  • 1 šalica jabuke narezane na male komadiće (cca 2 manje jabuke)       
  • 1/4 šalice kokosovog brašna
  • 1 žličica naribanog đumbira
  • 1/2 šalice badema

Postupak:
  • Mikserom istucite jaja
  • Dodajte Zvijezda biljno ulje, šećer i ekstrakt od vanilije, te sve dobro izmiksajte, dok ne dobijete pjenastu glatku smjesu
  • U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, sol, prašak za pecivo, cimet i muškatni oraščić
  • U par puta lagano dodajte tu suhu smjesu mokroj, lagano miješajući ručno kuhačom
  • Lagano umiješajte mrkvu, jabuku, đumbir i kokosovo brašno i nasjeckane bademe
  • Ulijte u pleh koji ste prethodno namastili i pobrašnili
  • Pecite na 180 C cca 1h 
  • Izvadite iz pećnice, te ostavite da se ohladi u plehu 10tak min, nakon toga ga izvadite, maknite papir i stavite na rešetku da se skroz ohladi
Preljev:

Postupak:
  • U loncu zavrijte šećer, Zvijezda miješani namaz s maslacem i mlijeko
  • Kuhajte neprestano miješajući cca 1 min
  • Maknite s vatre, te umiješajte šećer u prahu i vanilin šećer, dok ne dobijete glatku smijesu
  • Prelijte preko kolača
  • Pospite tostiranim usitnjenim bademima



Dobar tek!

Tihana

24 komentara:

  1. Nameravam sa koristim i ja djumbir u mojim receptima i-zaato ne- u kolacima. Pitam se:da li kolac ispadne ljutog ukusa ili ima ukus limuna kad se dodaje djumbir?? Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slobodno se ohrabrite za djumbir! ;)
      Jela ce vam dobiti skroz jednu drugu dimenziju.. Nimalo ljutu i kiselu.. Najbolji opis koji vam mogu dati je osvjezavajuci.. ;)

      Izbriši
    2. Slobodno se ohrabrite za djumbir! ;)
      Jela ce vam dobiti skroz jednu drugu dimenziju.. Nimalo ljutu i kiselu.. Najbolji opis koji vam mogu dati je osvjezavajuci.. ;)

      Izbriši
  2. Hvala ti puno draga Tihana, jedva čekam i sama da proverim! Hvala ti na svim odgovorima. Pozdrav iz Grčke!

    OdgovoriIzbriši
  3. A ti koristis zvijezda proizvode, ja sam ih videla u samoposluzi ovde u Atini a nisam znala da li su dobri. Dobro je sto ih preporucujes.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slobodno mozes staviti kojo god maslac imas.. Ne mora biti Zvijezdin.. Glavno da je cisti, neslani.. ;)

      Izbriši
    2. Slobodno mozes staviti kojo god maslac imas.. Ne mora biti Zvijezdin.. Glavno da je cisti, neslani.. ;)

      Izbriši
  4. Ali svidja mi se sto sam nasla nekog koji ga koristi i jos preporucuje!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Suradujem sa Zvijezdom, imala sam sa njima i tv emisiju kratkog formata "kratko i slatko", gdje sam u 10 epizoda kroz minutu i pol prikazala kratke recepte sa njihovim proizvodima, tako da se ta suradnja i dalje nastavila.. ;)
      Kod nas se trenutno vode zestoke borbe protiv margarina, ali Zvijezda je napravila i ovaj sa dodatkom maslaca, tako da se prilagodi trzistu... ;)

      Izbriši
    2. Suradujem sa Zvijezdom, imala sam sa njima i tv emisiju kratkog formata "kratko i slatko", gdje sam u 10 epizoda kroz minutu i pol prikazala kratke recepte sa njihovim proizvodima, tako da se ta suradnja i dalje nastavila.. ;)
      Kod nas se trenutno vode zestoke borbe protiv margarina, ali Zvijezda je napravila i ovaj sa dodatkom maslaca, tako da se prilagodi trzistu... ;)

      Izbriši
  5. A zasto ste protiv margarina?nutricionisti preporucuju! Plus posno...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja osobno nemam nikakvih problema sa margarinom, i dalje radim i sa njim...
      Ljudi ga ne vole, jer je margarin zapravo nedovrsen kemijski proces.. Nije prociscen kao maslac ili jos visa kategorija, procisceni ghee maslac...

      Izbriši
  6. Draga Tihana! Veceras sam prvi put koristila pravi djumbir! Hvala ti sto si me ohrabrila! Sutra cu objaviti moj recept. Laku noc!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bas mi je drago!!! :*
      Jedva cekam da vidim recept! :*

      Izbriši
    2. Bas mi je drago!!! :*
      Jedva cekam da vidim recept! :*

      Izbriši