Već ptice na grani znaju da sam ja jednostavno "mala od pita"! Ali ovo! Samo jedna riječ: ajme!
Tijesto, nadjev, ne znam što je bolje... Slatkasta, kiselkasta, prhka, sočna, mekana... Dovoljno će vam biti kad vam kažem da sam ju radila 3 puta u 2 dana. Nestane u roku dok ni ne narežem pola pleha. :)
Uvijek su ti najjednostavniji kolači i najfiniji. Dosta priče, guštajte! ;)
Recept:
Tijesto:
- 500 g oštrog brašna
- 250 g maslaca
- 8 žlica šećera
- 4 žlice kiselog vrhnja
- prstohvat soli
- 2 žlice ruma
- 1 prašak za pecivo
- korica 1 limuna
Nadjev:
- 1 kg oguljenih i naribanih jabuka
- 10 žlica meda
- 50 g grubo nasjeckanih badema
- 2 žlice ruma
- sok 1 limuna
Postupak:
Tijesto:
- Pomiješati brašno, šećer, prstohvat soli, prašak za pecivo, i koricu limuna, dodati hladan maslac, te sve dobro rukama izmrviti, dok se ne dobije pijeskasta smjesa
- U smjesu dodati kiselo vrhnje i rum, i dobro umijesiti
- Staviti u hladnjak na min 30 min
Nadjev:
- Za to vrijeme napraviti nadjev od oguljenih i naribanih jabuka, koje obavezno treba ocijediti, dodati grubo nasjeckane bademe, med, rum i limunov sok, i sve dobro izmiješati
- Izvaditi tijesto iz hladnjaka, podijeliti ga na dva jednaka dijela, svaki izvaljati na debljinu cca 5mm, jedan dio staviti na dno prethodno namašćenog i pobrašnjenog kalupa, na par mjesta tijesto izbosti vilicom, staviti nadjev, te prekriti drugom polovicom tijesta, koji isto tako izbodemo
- Stavimo u pećnicu na 200 C cca 40tak min (dok tijesto ne dobije lijepu zlatnu boju)
- Ostavimo da se ohladi, te ga po želji posipamo šećerom u prahu
Dobar tek!
Tihana
Bajkovite i veoma ukusne fotografije :)
OdgovoriIzbrišiHvala puno!!! :*
IzbrišiHvala puno!!! :*
Izbriši