Od pamtivijeka se zna da čokolada i višnje daju rajsku kombinaciju. I nisam fulala. Torta je prefiiiina! Sastoji se od dvije vrste čokolade, tamne i mliječne, koje na torti djeluju kao mousse, nadjeva od višanja s touchom cimeta, i sočnog opet čokoladnog biskvita. Topi se u ustima. Jedna riječ je dovoljna, RAAAAAAJ! :)
Recept:
Biskvit:
- 1 šalica smeđeg šećera
- 1/2 šalice oštrog brašna
- 1/2 šalice glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/2 šalice kakaa
- 1 jaje
- 1/2 šalice mlijeka
- 1/4 šalice ulja
- 1 vanilin šećer
- 1/4 šalice vrele vode
Nadjev od višanja:
- 1 staklenka višanja
- 50 g šećera
- 40 g Gussnela
- malo cimeta
Prva krema:
- 200 g tamne čokolade (što veći udio kakaa)
- 350 ml slatkog vrhnja
Druga krema:
- 200 g mliječne čokolade
- 350 ml slatkog vrhnja
Postupak:
Biskvit:
- Promiješaj sve suhe sastojke u jednoj zdjeli, i sve mokre sastojke (osim vrele vode) u drugoj
- Postepeno dodavati mokre sastojke u suhe, kad se sjedine, miksati 2 min
- Dodati vrelu vodu, i izliti u kalup, premazan maslacem i krušnim mrvicama
- Peći na 170 C cca 45 min
Nadjev od višanja:
- Ocijedite višnje
- U sok od višanja umiješajte sve navedene sastojke i kuhajte dok ne dobijete kremastu smjesu, u koju nakraju umiješate višnje
- Prelijte preko biskvita
Prva krema:
- Pripremite u zdjeli 200 g natrgane tamne čokolade
- Slatko vrhnje prokuhajte (150 ml), i prelijte preko čokolade i miješajte dok se čokolada ne otopi
- Istucite ostatak vrhnja u čvrsti snijeg, te postupno dodajte u otopljenu čokoladu
- Prelijte na nadjev od višanja
- Stavite u hladnjak na 30 min
Druga krema:
- Sve isto kao kod prve kreme, samo sa mliječnom čokoladom
- Zalijte po ohlađenom prvom sloju, te stavite u hladnjak da se ohladi
Pozdrav. Biskvit je Marthe Stewart?
OdgovoriIzbrišiPozdrav!
IzbrišiStvarno ne znam da li je njezin.. :)
ja sam ga našla na stranicama Kandita..
http://www.kanditdessertchef.com
Looks delicious.
OdgovoriIzbrišixx, high heels and tutus
http://highheelsandtutus.com
It really is :)
IzbrišiOtherwise, I dont like Cakes, but I cant get enough of this one.
It has a lot of Chocolate, but its very light.
If You decide to try it, please let me know Your Impressions. ;)
Sasvim slučajno otkrih tvoj blog...ja sam kao i ti,ne volim slatko ali po neki put i volim.Ova mi tvoja torta deluje jako fino.
OdgovoriIzbrišiOnda je ovo definitivno torta za tebe! :) bez lažne skromnosti, torta je stvarno jaaaako fina! :)
IzbrišiHaaj :)
OdgovoriIzbrišiPredobro izgleda :) :)
Imam samo jedno pitanjce, ne znam jel sam ja ćorava ili.. jel idu negdje tj u biskvit jaja? ne vidim ih a stalno me vuče na slici ono mokri sastojci žuto kao jaje pa sad nisam sigurna idu li ili ne pa da provjerim ;)
Pozz
Pozdrav!
IzbrišiNisi ćorava, neg sam ja traljava ;)... sorry! totalno sam zaboravila napisat jaje... evo odmah sam ispravila grešku... :) ide 1 jaje...
Torta je prefina, čak i meni koja ne volim torte... nadam se da ćeš ju isprobat! javi rezultate, mozes mi i poslat sliku pa da objavim, ako si za... ;)
:)
IzbrišiHvalaaa na super brzom odogovoru ;)
Super :) vjerujem da jee.. jedva čekam da isprobam ;)
Evo za ovaj vikend planiram praviti pa jaaavim i slikam ;)
Pozz :)
Koliko slatkog vrhnja se prelije preko čokolade,a koliko kasnije izradi u čvrsti snijeg? :)
OdgovoriIzbriši150 ml prokuhaš i preliješ preko čokolade, a ostatak izradiš u snijeg.. :) uopće nisam skužila da nisam to napomenula... ;) hvala! ;)
IzbrišiBila sam škicnula na Kandit stranici. Jesi ti nešto mijenjala njihov recept?
OdgovoriIzbrišiKoju si čokoladu i sa koliko kakaa koristila bila? :)
nisam ništa mijenjala... kolko se sjećam, mislim da je baš bila Kanditova čoksa sa 43% kakaa.. al mislim da ne bi igralo ulogu i da je neka druga čokolada..
IzbrišiA ovaj dio što umutiš šlag, si ga skroz umutila ili samo tek malo?
Izbrišimoraš ga obavezno umutiti u šlag, ali ne prečvrsto da ti se ne pretvori u maslac.. mora biti lagana, pjenasta, prozračna masa..
IzbrišiPozdrav! Koji je promjer kalupa kojeg si koristila? Što se tiče druge kreme, da li se radi o običnoj mliječnoj čokoladi ili o bijeloj čokoladi? Jer po slici bi se reklo da je bijela. Hvala :)
OdgovoriIzbrišiPozdrav!
IzbrišiPromjer je 32cm..
Nije bijela čokolada, obična mliječna :)