subota, 25. siječnja 2014.

Vijenac s makom


Ovoga puta nešto malo drugačije, nešto "kruhasto". :) Al opet slatko. 

Drži me taj mak u zadnje vrijeme. Začuđujće, jer inače nisam neki preveliki fan maka. Ako biram orahe ili mak, uvijek sam u timu oraha. Već neko vrijeme razmišljam da napravim buhtle, pa zašto da ne budu od maka. :) Naravno, opet ja, i moj izvrnuti um, koji mi ne da mira da idem jednostavnim postupkom, pa sam malo surfajući internetom došla do ove tehnike, koja izgleda kompliciranije nego što uistinu je. U principu radi se o nekoj vrsti tehnike "okretanja". Rolate i okrećete. I to je to! :)

Recept:
Tijesto:
  • 500 g glatkog brašna         
  • 1/2 kocke svježeg kvasca
  • 4 žlice toplog mlijeka
  • 8 žlica tople vode
  • 4 žlice šećera
  • 1/2 žličice soli


Nadjev od maka:
  • 200 g maka
  • 120 g šećera 
  • 1,5 dcl vrelog mlijeka
  • 1 dcl slatkog vrhnja

                                                     
Preljev:
  • 200 g šećera u prahu
  • 2-3 žlice limunovog soka


Postupak:
Tijesto:
  • Kvasac razmrvimo u 4 žlice toplog mlijeka, dodamo 1 žlicu šećera, promiješamo i pokrijemo čistom krpom da se diže cca 30 min 
  • U zdjelu stavimo brašno, preostali šećer, sol i 8 žlica tople vode
  • U sredini napravimo rupu, te stavimo dignuti kvasac
  • Sve zajedno dobro umijesimo u mekše tijesto
  • Nauljimo ga, kao i cijelu zdjelu u kojoj ga ostavimo da odstoji cca sat vremena (pokrijemo folijom ili krpom)
  • Dignuto tijesto premijesimo, izvaljamo na pravokutnik


Nadjev od maka:
  • U zdjelu stavimo sve sastojke, i dobro izmiješamo, dok ne dobijemo finu kremu za premazivanje
  • Nadjev premažemo po izvaljanom tijestu, te ga zarolamo
  • Zarolano tijesto prerežemo po sredini da dobijemo dvije role (ako je veća rola, prerežemo na četiri dijela), da dobijemo trake i pletemo kao pletenicu
  • Savijemo u oblik vijenca
  • Vijenac premažemo sa mješavinom jaja i malo slatkog vrhnja
  • Pečemo u pećnici na 200 C cca 30tak min

Preljev:
  • Šećer u prahu pomiješamo sa limunovim sokom i prelijemo preko vijenca


Eto, uživajte prožimajući divne okuse! ;)

Tihana


Broj komentara: 7: