utorak, 12. srpnja 2016.

Galette sa šljivama i medom...


Sezona šljiva! 
Pa kako da ih onda ne iskoristim u prejednostavnim i uvijek prefinim galettama! ;) 
Ako volite prhko tijesto, ne preslatke deserte, lagano kiselkaste, onda ovo morate isprobati!

Recept:
Tijesto:                                                


  • 250 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 2 žlice šećera
  • 170 g hladnog maslaca
  • 2 žlice hladne vode 

Punjenje:

  • 250g šljiva
  • 4 žlice meda
  • 1 žličica limunove korice
  • 1 žličica gustina

  • 1 jaje
  • šećer za posip

Postupak:

  • Mikserom dobro razraditi brašno, sol, šećer i hladni maslac (dok se ne dobije pijeskasta mokra smjesa)
  • Pri kraju dodati 2 žlice hladne vode (ili kockicu leda) i dobro opet mikserom razraditi
  • Prebaciti na radnu plohu i rukama umijesiti tijesto, oblikovati ga u pravokutnik (oblik maslaca), umotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na min 30 min (do 2 dana)
  • Jagode narezati na ploške, pomiješati sa medom, limunovom koricom i gustinom
  • Ukoliko vam nije dovoljno slatko, dodati 2 žlice šećera ili žlicu meda
  • Tijesto izvadite iz hladnjaka i ostavite 5 min da se malo opusti
  • Razvaljati tijesto na debljinu cca 4-5 mm, te izrezati krugove željenog promjera
  • Na sredinu posložiti narezane na ploške šljive, krajeve ostaviti prazne kako bi ih mogli uvrnuti
  • Premazati jajem i posipati krajeve šećerom, kako bi dobili finu hrskavu koricu
  • Pecite na 190 C cca 30 min
  • Ostavite na rešetki da se ohlade
  • Na kraju po želji posipati šećerom u prahu


Dobar tek!

Tihana

3 komentara:

  1. ove šljive su zelene, da li je zbog toga što nisu zrele ili takav im je vrst? kod nas su crvene ili žute...
    ovako kako si testo formirala mi u ostrvo Krit pravimo Skalcunja a sadrže sir i med... kod nas galeta se zove prezla...

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovdje još nema šljiva, barem na našoj šljivi.:) To mi najmilije voće i jedva čekam da stignu. Ove galete super izgledaju, a sve je jednostavno i fono.

    OdgovoriIzbriši
  3. Me gustan las galette y esta está deliciosa y de lujo me encanta,abrazos.

    OdgovoriIzbriši