petak, 11. ožujka 2016.

Baileys čupavci...


Jedan od onih kolača koji vas vraća u djetinjstvo...
Ne znam da li znate da čupavci zapravo nisu naši kolači, kako sam ja mislila i bila u zabludi. Potječu iz Australije, i izvorno se zovu Lamingtons, a dobili su ime po guverneru Lordu Lamingtonu, guverneru Queenslanda. Lamingtonsi, odnosno čupavci su kolači od običnog biskvita, umočenih u rastopljenu čokoladu i posipani kokosom. 
Naravno da ja ne bih bila ja da ih malo ne izmijenim, pa sam tako ovoga puta u rastopljenu čokoladu dodala i Baileys, i oduševila se. Dobili su neku novu dimenziju. :)
Jednostavno, brzo, i super fino! Mekane, sočne, slatke kocke... :)


Recept:
Biskvit:
  • 3 jaja
  • 220 g šećera
  • 180 ml ulja
  • 300 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 ml mlijeka

Krema:
  • 100 g čokolade (50%)
  • 250 g maslaca
  • 200 ml mlijeka
  • 200 g šećera
  • 4-5 žlica Baileys 
  • 200-250 g mljevenog kokosa

Postupak:
Biskvit:
  • Odvojiti bjelanjke od žumanjaka
  • Bjelanjke sa šećerom mikserom dobro izraditi dok se ne dobije čvrsti snijeg
  • Dodati ulje, izmiksati, dodati 6 žlica brašna promiješanog sa praškom za pecivo, izmiksati, jedan po jedan žumanjak, izmiksati, mlijeko, izmiksati i nakraju dodati preostalo brašno, izmiksati
  • Uliti u pleh dimenzija 30x20 cm, u koji smo stavili papir za pečenje
  • Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 cm dok se rubovi biskvita ne počnu odvajati od pleha (ili dok vam čačkalica ne izađe čista kad ubodete biskvit)
  • Ostaviti sastrane da se malo ohladi
  • Razrezati biskvit na kockice

Krema:
  • Otopiti čokoladu s maslacem
  • Kad se otopi dodati šećer, miješati na vatri dok se ne rastopi, uliti mlijeko i nakraju 5 žlica Baileysa
  • Kuhati na laganoj vatri cca 2-3 min
  • Ostaviti malo da se ohladi (ne skroz, glavno da nije vruće)
  • Ne brinite ako vam se krema ne čini gusta, treba biti fluidna

Moj prijedlog vam je da ostavite kremu u loncu, neka bude manji, a dublji, tako da možete u njemu umakati kocke.
Vilicom ubosti kocku, uroniti dobro u kremu, i prebaciti isto u manju, a dublju posudu s kokosom.
Malo žličicom si pomoći oko posipanja po svim stranama kocke.
Pažljivo čistom vilicom kocku uhvatiti s donje strane i prebaciti na tanjur, na koji možete prije malo posipati kokosa.



Dobar tek!

Tihana


Broj komentara: 9:

  1. Krasno izgledaju. Sviša mi se ideja Baileysa u smjesi za umakanje.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovi su zaista posebni. Priznajem da nikada nisam jela ili radila čupavce bilo koje vrste jer me imenom neodoljivo podsjećaju na one grozne čupave tepihe, pa se nikako ne mogu osloboditi impresije da jedem tepih. :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Probajte ove! Najbolja terapija protiv svih fobija.. ;)

      Izbriši
    2. Probajte ove! Najbolja terapija protiv svih fobija.. ;)

      Izbriši
  3. Odlična kombinacija. Čupavci su vrlo zahvalni za svakojake kombinacije , čokoladne, voćne pa i ovakve

    OdgovoriIzbriši