četvrtak, 30. listopada 2014.

(GASTROSFERA) Brownies s kremom od rogača...



Već je opće poznato da nisam neki fan browniesa, ali kad sam probala ovo čoko čudo... palo je sve u vodu! odsad sam i službeno "Brownie Groupie" :) .

Netko se zaželio super uber mega maxi kremasto slatkog kolača, a šta je više od svega toga nego Browniesi! I to ne bilo kakvi... ovi su super čokoladni, preliveni superčoko kremom s rogačem i nakraju završeni savršenim domaćim šlagom, kojeg ni pod razno ne zaobilazite, jer on je taj koji daje onaj cool touch svakom bogato čokoladnom zalogaju.

Recept:
Brownies:

  • 60 g otopljenog maslaca
  • 2 šalice šećera
  • 2 šalice kakaa
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 4 veća jaja
  • 1 šalica oštrog brašna

Krema:

  • 2 žlice maslaca
  • 140g tamne čokolade
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 šalice šećera
  • 3 žlice rogača u prahu
  • 3 žlice gustina
  • 1/4 žličice soli
  • 3 žumanjka
  • 1 šalica slatkog vrhnja
  • 2 šalice mlijeka

Šlag:

  • 1 šalica slatkog vrhnja
  • 1/4 šalica šećera u prahu
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije


Postupak:
Brownies:

  • U većoj zdjeli dobro pomiješajte otopljeni maslac, šećer, kakao i sol
  • Umiješajte ekstrakt vanilije, i jaja, jedno po jedno, iza svakog dobro promiješajte
  • Dodajte brašno i sve dobro izmiješajte
  • Ulijte u kalup veličine 30x20cm, u koji smo prethodno stavili aluminijsku foliju, tako da rubovi idu preko rubova kalupa
  • Pečemo na 160 C cca 25 min
  • Izcadimo iz pećnice i kad se ohladi stavimo u hladnjak

Krema:

  • U jednu zdjelu stavimo maslac, čokoladu i ekstrakt vanilije
  • U lonac stavimo šećer, rogač, gustin, sol i 1/2 šalice slatkog vrhnja, sve dobro izmiješamo da nestanu grudice
  • Pjenjačom umiješajte jedan po jedan žumanjak
  • Stavimo lonac na srednju vatru, miješamo i dodajemo postepeno ostatak slatkog vrhnja i mlijeko
  • Dobro sve konstantno miješamo dok ne zakipi, cca 1 min, dok se smjesa lagano ne zgusne
  • Maknemo s vatre i prelijemo preko maslaca, čokolade i vanilije i miješamo dok se sve ne otopi i ne sjedini
  • Smjesu protisnemo kroz cjedilo i prelijemo preko pečenih browniesa
  • Sve zajedno opet vratimo u hladnjak na min 2 sata, dok se krema dobro ne stisne

Šlag:

  • Mikserom razradite slatko vrhnje, cca 30 sec, dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije, miksajte dok ne dobijete mekani šlag
  • Lagano žlicom ga nanesite na ohlađenu kremu


Dobar tek!

Tihana

Broj komentara: 9:

  1. Super izgleda, jako mi se sviđa dodatak rogača.

    OdgovoriIzbriši
  2. To je to! Moj kolac za sutra! Sastojci su savrseni, jedva cekam :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo lepo izgleda i zanimljivo zvuci ali ja nesto ne razumem, ovaj sloj od braunisa na kraju izgleda vrlo tanak, koliko komadica mozemo napraviti od tog recepta? Znam da brownies su tanki ali ovaj sloj je vrlo mali..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sloj kod mojih je tanak jer sam ga bila prerezala na pola .. ;) inace se dobije normalna debljina od nekih 3cm.. ;) od ove smjese dobije se dobrih 13-15kom ..

      Izbriši
    2. Sloj kod mojih je tanak jer sam ga bila prerezala na pola .. ;) inace se dobije normalna debljina od nekih 3cm.. ;) od ove smjese dobije se dobrih 13-15kom ..

      Izbriši