Ovo je tako bezobrazno fino! Ako volite ne preslatko, kiselkasto, lagano, da se topi u ustima, da svakim zalogajem želite još, onda je ovo kolač za vas! ;)
Jednostavno ne možete stati... to se meni događa svaki puta kada ga napravim. A radim ga često, obzirom da ova pita spada među mojih prvih pet slastica. Nadam se da ćete ju isprobati...
Recept:
Tijesto:
- 210 g oštrog brašna
- 50 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 125 g maslaca
- 1 jaje
Krema:
- 3 veća jaja
- 3 limuna (sok i korica)
- 125 g šećera
- 50 g maslaca
- 2 vanilin šećera
Šaum:
- 4 bjelanjka
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
Postupak:
Tijesto:
- U prosijanu mješavinu brašna, šećera i soli dodamo omekšali maslac i jaje te umijesmo tijesto
- Napravljeno tijesto umotamo u foliju i stavimo u hladnjak na 30 min
- Tijesto razvaljamo, te ga stavimo u namašćeni i pobrašnjeni kalup za pite, vilicom izbodemo na više mjesta, te ga ponovo vratimo u hladnjak na još 30 min
- Pečemo u pećnici na cca 190 C cca 15 min
Krema:
- U zdjelu stavimo jaja, šećer, vanilin šećer te sve zajedno dobro izmutimo
- Dodamo sok od limuna, promiješamo, te smjesu kuhamo na pari cca 15tak min, dok se ne zgusne
- Maknemo s vatre, te dodamo maslac i koricu limuna, i miješamo dok se maslac ne otopi
- Takvu kremu od limuna izlijemo u kalup na tijesto
- Vratimo u pećnicu na cca 170 C cca 15 tak min
Šaum:
- Bjelanjke, šećer i sol izradimo u čvrsti snijeg
- Snijeg rasporedimo lagano žlicom po kremi od limuna
- Sve zajedno opet vratimo u pećnicu na cca 170 C još 10-15 min dok šaum lagano ne porumeni
Hmm a ja sam ovih dana pravila slicno i mislila sam da dodajem vanilin ali nisam jer mislila sam da bi menjala ukus limuna. Prvi put vidim ovaj blog :-)
OdgovoriIzbrišiPitanje:
kad pecemo ovaj saum moramo imati rernu malo otvorenu ????
Draga, ne treba imati pecnicu otvorenu.. Normalno pecite dok vam snijeg ne poprimi lijepu smedkastu boju .. ;)
IzbrišiDraga, ne treba imati pecnicu otvorenu.. Normalno pecite dok vam snijeg ne poprimi lijepu smedkastu boju .. ;)
IzbrišiHvala puno!
Izbriši