srijeda, 8. siječnja 2014.

Limun pita


Ovo je tako bezobrazno fino! Ako volite ne preslatko, kiselkasto, lagano, da se topi u ustima, da svakim zalogajem želite još, onda je ovo kolač za vas! ;) 



Jednostavno ne možete stati... to se meni događa svaki puta kada ga napravim. A radim ga često, obzirom da ova pita spada među mojih prvih pet slastica. Nadam se da ćete ju isprobati...

Recept:
Tijesto:                    
  • 210 g oštrog brašna
  • 50 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 125 g maslaca
  • 1 jaje





Krema:

  • 3 veća jaja
  • 3 limuna (sok i korica)
  • 125 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 2 vanilin šećera


Šaum:                                                     
  • 4 bjelanjka
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli



Postupak:
Tijesto:
  • U prosijanu mješavinu brašna, šećera i soli dodamo omekšali maslac i jaje te umijesmo tijesto
  • Napravljeno tijesto umotamo u foliju i stavimo u hladnjak na 30 min 
  • Tijesto razvaljamo, te ga stavimo u namašćeni i pobrašnjeni kalup za pite, vilicom izbodemo na više mjesta, te ga ponovo vratimo u hladnjak na još 30 min
  • Pečemo u pećnici na cca 190 C cca 15 min


Krema:
  • U zdjelu stavimo jaja, šećer, vanilin šećer te sve zajedno dobro izmutimo
  • Dodamo sok od limuna, promiješamo, te smjesu kuhamo na pari cca 15tak min, dok se ne zgusne
  • Maknemo s vatre, te dodamo maslac i koricu limuna, i miješamo dok se maslac ne otopi
  • Takvu kremu od limuna izlijemo u kalup na tijesto
  • Vratimo u pećnicu na cca 170 C cca 15 tak min


Šaum:
  • Bjelanjke, šećer i sol izradimo u čvrsti snijeg
  • Snijeg rasporedimo lagano žlicom po kremi od limuna
  • Sve zajedno opet vratimo u pećnicu na cca 170 C još 10-15 min dok šaum lagano ne porumeni





4 komentara:

  1. Hmm a ja sam ovih dana pravila slicno i mislila sam da dodajem vanilin ali nisam jer mislila sam da bi menjala ukus limuna. Prvi put vidim ovaj blog :-)
    Pitanje:
    kad pecemo ovaj saum moramo imati rernu malo otvorenu ????

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga, ne treba imati pecnicu otvorenu.. Normalno pecite dok vam snijeg ne poprimi lijepu smedkastu boju .. ;)

      Izbriši
    2. Draga, ne treba imati pecnicu otvorenu.. Normalno pecite dok vam snijeg ne poprimi lijepu smedkastu boju .. ;)

      Izbriši