četvrtak, 6. studenoga 2014.

Blogorođendan - gostovanje UNIQUE HREBINA / recept Pinata torta...


Studeni. Moj mjesec. Slobodno si ga mogu prisvojiti. :) Em što sam rođena u njemu, em što je u njemu rođen i moj blog. On slavi tek godinu dana, a ja ipak malo više. ;) Tako da ovaj mjesec imamo dvostruko slavlje!!!! :)  
A kako bolje proslaviti prvu godinu, nego gostovanjima mojih dragih kolega blogera. :)
Biti će ih nekoliko, a svakom se veselim kao malo dijete. Malo ćemo ih pobliže upoznati, kako osobno, tako i kroz njihov alterego (blog), a svatko od njih će i dati svoj mali doprinos, recept, kao mali poklon za rođendan. Poklon ne može biti ljepši! :)
Osim gostovanja, kroz cijeli mjesec ćemo se i darivati, tako da će uistinu sve biti u slavljeničkom tonu!
Pozivam vas sve da slavite i veselite se samnom! :)

Prvo gostovanje pripalo je kolegici blogerici Maji sa bloga Unique Hrebina, obzirom da je ona bila prva blogerica s kojom sam probila led i upustila se u ovaj, ne mogu ga više zvati hobijem, nego stil života!

Tko stoji iza bloga?

Iza bloga Unique Hrebina stoji jedna mlada mama, diplomirana agronomka i inženjerka naftnog rudarstva. Kreativka  na 50-tu i profesionalna amaterka u kuhinji...sve to sam ja…Maja Čičko.

Koliko dugo vodiš blog i koji je razlog zbog kojeg ste se upustila u tu avanturu?

Prvi post napisan je ne tako davne 2009. godine i od tada je na staroj adresi bloga niknulo njih četiristotinjak dok ne na novoj adresi u Večernjakovoj blogosferi za sada smjestilo njih tridesetak.
Ni sama više ne znam koji je točan razlog i što me točno ponukalo na tu avanturu. Željela sam svoje radove pokazati svijetu ali ih i objediniti na jednom mjestu kako ih ni sama ne bih zaboravila. Već sam se mnogo puta pronašla u situaciji da trebam napraviti kolač pa sam se poslužila postom sa bloga kao posjetnikom.

Misliš li da je kod nas razvijena food blogerska scena?

Kada sam počela pisati blog nitko nije imao pojma što je to ''blog'', danas je situacija daleko drugačija. Tako da smatram da je općenito blogerska scena a naročito food blogerska scena definitivno doživjela procvat.
    
    Koje je prvo jelo koje si skuhala?
   
    Od malenih nogu motam se po kuhinji, tako da su mi prva jela koja sam 
    pripremala bila naravno jaja, zatim mlinci i tradicionalni kolači koje sam pripremala sa bakom. A što se
    mog prvog samostalnog jela tiče… bilo je to kada sam imala nekih desetak godina... recept
    za kolač pronađen u,ako se ne varam Mili ili nekom takvom tada popularnog magazinu. Pita
    sa voćem prelivena želeom. Sjećam se da sam pokupila svo voće koje sam pronašla u
    dvorištu i poslagala na pitu i bila preponosna i presretna . I od tada još nisam stala…

    Koju namirnicu uvijek moraš imati u kuhinji?
    
    hm hm…nisam se mogla odlučiti što bi tu napisala pa sam zamolila muža da mi pomogne..
    pogledao me i rekao…ČOKOLADA… 

    Što rađe kuhaš, slatko ili slano?
    
    Iako mnogo više kuham slana jela, daleko više uživam pripremajući slastice.

    Koje ti je najdraže jelo?
    
    Pečena rebarca, onako sočna ali lijepo zapečena… sa finim zapečenim domaćim
    krumpirima… U nekoliko navrata sam se već odlučila na vegetarijanstvo ali bi me mama
    svaki puta ovim jelom vrlo brzo ponovno preobratila. 
    
    Pored kuhanja, koje hobijima se još baviš?
    
    Ovo bi mogla biti podugačka lista pa ću pokušati skretit… dakle uz kuhanje volim i… slikati,
    kipariti, dizajnirati sve i svašta (odjeću, interijere, web, loga, etikete za
    proizvode),  vrtlariti, aranžirati cvijeće, izrađivati sve i svašta od svega i svačega… eto to
    bi bilo ukratko i u par riječi.
    
    Uskoro završavamo 2014.g. po čemu ćeš ju pamtiti?
    
    Sad razmišljam i shvatila sam da mi se ništa pretjerano značajno u ovoj godini nije desilo.
    Dane provodim u druženju sa sinom i kuhajući i tražeći posao  tako da je jedina malo
    uzbudljivija stvar početak pisanja bloga za Večernji listi…
    
    Kojim receptom ćemo proslaviti prvi rođendan bloga?
    
    Pa red bi bio da je to jedna torta… i to ne bilo koja… moj izbor pada na Pinata tortu koja
    oduševljava uvijek i iznova sve koji ju dobiju za rođendan.



RECEPT:
Biskvit:
3 jaja
10 žlica šećera
15 žlica brašna
1 prašak za pecivo
1 dl ulja
2 dl mlijeka
2 žlice kakaa 

Lažna mousse krema od čokolade:
200 ml slatkog vrhnja za šlag (biljnog)
100 g čokolade po želji (tamna, mliječna, bijela…)

Ukras:
100 ml vrhnja za šlag (izražen šlag)
100 ml vrhnja za šlag +
100 g čokolade po želji

Dodatno:
300 g čokoladnih bombona
100 ml čaja po želji + malo ruma

Postupak:
Biskvit:
Pećnicu stavite grijati na 180 °C.
Žumanjke, šećer i malo mlijeka dobro izmiksajte. Nekih desetak minuta. Dodajte ulje i ostalo mlijeko a zatim lagano izmiksajte i brašno, prašak za pecivo te kakao. 
Za kraj lagano rukom umiješate snijeg od bjelanjaka. 

Pripremite maleni kalup promjera oko 17 cm te 4 masna papira koje ćete staviti na dno kalupa.U 4 navrata pecite biskvite za tortu. Na ovaj način pečenje biskvita možda izgleda malo zakompliciranije no biskviti su brže i ravnomjernije pečeni pa ukoliko ovu metodu još niste isprobali toplo vam ju preporučam. Svaki biskvit peče se cca 5 minuta (dok čačkalica zabodena u sredinu ne bude suha). (pogledajte moj DIY Video recept za jednostavan biskvit) 

Krema:
Izradite šlag od slatkog vrhnja (ne jako čvrst!!!).
Otopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj.
U šlag lagano umiješate čokoladu.
Ovo napravite tik prije nego ste spremni za slaganje torte. Stajanjem se stisne.

Ostalo:
Pripremite ganache. Zagrijte 100 ml vrhnja i prelijte preko čokolade. Ostavite 5 minuta pa promiješate. ostavite sa strane da se malo zgusne.
Posebno izradite šlag za ukras.

Slaganje torte:
Za dno i vrh ostavite cijele biskvite a središnjima izvadite sredinu pomoću čaše. Biskvite prije slaganja premažite mješavinom čaja i ruma ili mlijeka kako bi bili sočnije.

Stavite prvi cijeli biskvit i kremu samo u krug na rubove (šalicom  kojom ste izrezali sredine iz ostalih biskvita označite si graničnu liniju). Sada stavljate i filate biskvite sa rupama. Kad ste ih sve stavili i nafilalim u sredinu sipajte čokoladne bombone, nanesite zadnji sloj kreme i zadnji cijeli biskvit. 

Sa vanjske strane tortu ukrasite šlagom.
Sada prelijte na vrh ganache kremu koja mora biti još malo tekuća a jedan dio ostavite da se još mrvu ohladi pa po rubu pokapajte (ako pokapate pretekuće tada će vam samo iscuriti i ne će ostati kapljice...)
Kad se ganache ohladio ukrasite sa šlagom i sa bombonima koje si odvojite prije nego sipnete ostale u sredinu :)


Hvala Maji što je bila dio ovog malog slavlja! :)

Tihana

Broj komentara: 8: