četvrtak, 29. listopada 2015.

Zlevanka s jogurtom...


Zlevanka ili zlevka je slano ili slatko starinsko jelo kontinentalne Hrvatske, točnije Međimurja. Priprema se od kukuruznog brašna ili pšenične krupice, jaja, ulja i vrhnja, ali ja sam se ovoga puta upustila u nešto laganiju "zdraviju" verziju, te ju napravila sa jogurtom, bez ikakve masnoće, i ispala je prefino! :)

Ne znam da li ju mogu nazvati desertom, prije pravim etno jelom... ;)

Recept:
  • 350 g kravljeg sira
  • 200 g pšenične krupice ili griza
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 dcl jogurta
  • 4 jaja
  • korica limuna

Postupak:
  • Jaja pjenjačom izmutimo sa soli, šećerom, vanilin šećerom, jogurtom, pšeničnom krupicom i koricom limuna
  • Nakraju prstima u smjesu izmrvimo kravlji sir i sve lagano izmiješamo
  • Ulijemo u pleh prethodno premazani pleh
  • Pečemo u zagrijanoj pećnici na 180 C cca 40 min (dok stranice lagano ne posmeđe, početi će vam se odvajati od pleha)

Dobar tek!

Tihana

Broj komentara: 7:

  1. Vau zanimljivo! Tradicionalno? Volim da naucim nove stvari i vise o kultuei drugih naroda! Zelela bih da vidim jos vasih tradicionalnih recepata! Nije mi lako da shvatam ukus ovog slatkisa ali mislim da mi podseca neato sto pravimo u Krit sa medom i sirom... Interesanto i jednostavno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da ovo je bas izvorni tradicionalni stari recept.. :)

      Izbriši
    2. Da ovo je bas izvorni tradicionalni stari recept.. :)

      Izbriši
  2. Da li se prodaje u vasim poslasticarnicama ili kod pekara? Mogla bih da to nadjem ako posetim HR ili mogu samo ja da pravim??:-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Iskreno mislim da ju nigdje ne mozete naci za kupit.. :( mozda jos u kojoj slasticarnici, ali i to je pod upitnikom ...

      Izbriši
    2. Iskreno mislim da ju nigdje ne mozete naci za kupit.. :( mozda jos u kojoj slasticarnici, ali i to je pod upitnikom ...

      Izbriši
  3. Ne mari, evo jos jednog razloga da sami probamo!

    OdgovoriIzbriši