ponedjeljak, 27. lipnja 2016.

Pita sa borovnicama i breskvama...




Borovnice i breskve jednostavno idu zajedno... :)

Svi već znate da su mi pite jedna od dražih slastica, ako ne i najdraža, i jednostavno u ovim ljetnim danima ne može proći tjedan bez bar jedne na stolu. 
Pogotovo sada kada su tržnice pune svježeg voća i povrća, i samo traže da ih se iskoristi u nečem ovakvom.
Pite obožavam ne samo jer su prefine, nego i zbog njihovog prekrasnog rustikalnog izgleda. Svaki stol sa njima dobije onaj starinski štih, koji vas vraća u neka stara vremena. 

Ovoga puta sam se odlučila malo više pozabaviti gornjim dijelom, i napraviti pletenice. Da vas odmah ne obeshrabrim, izgleda komplliciranije nego što uistinu je. ;) Tako da nemojte odmah odbaciti ovu opciju, jer krajnji rezultat vrijedi svakog truda. :)

Recept:
Kora:
  • 480 g glatkog brašna
  • 3 žličice smeđeg šećera
  • 1 1/4 žličice soli
  • 3/4 žličice cimeta
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića
  • 300 g maslaca (hladnog)
  • 2/3 šalice vode (hladne)




Punjenje:
  • 500 g borovnica
  • 350 g breskvi
  • 1/3 šalice meda
  • 3 žlice glatkog brašna
  • 1 žlica šećera
  • 1/2 žličica cimeta
  • 1/4 žličice soli
  • 3 žlice otopljenog maslaca

Postupak:
  • Za koru pomiješajte zajedno suhe sastojke
  • Narežite hladan maslac i mikserom, lopaticom za tijesto, miksati dok se ne dobije pjeskasta struktura
  • Dodavati vodu u par navrata (možda vam neće trebati sva količina), i mijesiti dok se ne dobije lagano ljepljivo tijesto koje se ne razdvaja
  • Ako se razdvaja, slobodno dodajte jos 2-3 žlice hladne vode
  • Kuglu rasporediti na dva dijela, svaki omotati u prozirnu foliju i staviti u frižider na 30 min
  • Za to vrijeme pomiješajti zajedno med, brašno, šećer, cimet, sol i maslac, te u to dodati oprane, narezane na komadiće breskve i borovnice

  • Jednu polovicu tijesta razvaljati na debljinu cca 5 mm i staviti u prethodno namašćen i pobrašnjen kalup za pite, tako da sastrane vise rubovi
  • Izbosti vilicom dno, te staviti punjenje

  • Drugu polovicu tijesta razvaljati na debljinu 3-5 mm i narezati tanke trake (5 mm), otprilike 30 traka
  • Uzimati po 3 trake i napraviti pletenice (ako vam se ne daju raditi pletenice, slobodno izrežite šire trake ;) )
  • Posložiti po vrhu pite, odrezati vrhove koji vise, te presaviti sa rubom donje kore
  • Staviti u pećnicu na 190 C, cca 40 min

Dobar tek!

Tihana

2 komentara:

  1. Ovo izgleda fenomenalno, oduvijek mi je bila želja probati nešto ovakvo u domaćoj varijanti. :)

    OdgovoriIzbriši