Zlevanka ili zlevka je slano ili slatko starinsko jelo kontinentalne Hrvatske, točnije Međimurja. Priprema se od kukuruznog brašna ili pšenične krupice, jaja, ulja i vrhnja, ali ja sam se ovoga puta upustila u nešto laganiju "zdraviju" verziju, te ju napravila sa jogurtom, bez ikakve masnoće, i ispala je prefino! :)
Ne znam da li ju mogu nazvati desertom, prije pravim etno jelom... ;)
Recept:
- 350 g kravljeg sira
- 200 g pšenične krupice ili griza
- prstohvat soli
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 dcl jogurta
- 4 jaja
- korica limuna
Postupak:
- Jaja pjenjačom izmutimo sa soli, šećerom, vanilin šećerom, jogurtom, pšeničnom krupicom i koricom limuna
- Nakraju prstima u smjesu izmrvimo kravlji sir i sve lagano izmiješamo
- Ulijemo u pleh prethodno premazani pleh
- Pečemo u zagrijanoj pećnici na 180 C cca 40 min (dok stranice lagano ne posmeđe, početi će vam se odvajati od pleha)
Dobar tek!
Tihana
Vau zanimljivo! Tradicionalno? Volim da naucim nove stvari i vise o kultuei drugih naroda! Zelela bih da vidim jos vasih tradicionalnih recepata! Nije mi lako da shvatam ukus ovog slatkisa ali mislim da mi podseca neato sto pravimo u Krit sa medom i sirom... Interesanto i jednostavno!
OdgovoriIzbrišiDa ovo je bas izvorni tradicionalni stari recept.. :)
IzbrišiDa ovo je bas izvorni tradicionalni stari recept.. :)
IzbrišiDa li se prodaje u vasim poslasticarnicama ili kod pekara? Mogla bih da to nadjem ako posetim HR ili mogu samo ja da pravim??:-)
OdgovoriIzbrišiIskreno mislim da ju nigdje ne mozete naci za kupit.. :( mozda jos u kojoj slasticarnici, ali i to je pod upitnikom ...
IzbrišiIskreno mislim da ju nigdje ne mozete naci za kupit.. :( mozda jos u kojoj slasticarnici, ali i to je pod upitnikom ...
IzbrišiNe mari, evo jos jednog razloga da sami probamo!
OdgovoriIzbriši