Ima nešto čarobno u pečenju kruha...
Ne znam jel to miješenje, nadizanje, mirisi tokom pečenja ili sama konzumacija onako vrućeg iz pećnice... Ma sve skupa! :)
Može se raditi na milijun načina, milijun okusa, milijun oblika... Jednostavno nema do domaćeg kruha... ;)
Ako ne želite čisto bijelo brašno, slobodno ga zamijenite crnim, raženim, kukuruznim, ili onima bez glutena (heljdino, ječmeno, zobeno, proseno). Možete raditi kombinaciju raznih vrsta.Ma što god vam srce zaželi.
Možete napraviti jedan veći kruh, ili više manjih, različitih okusa...
Ja sam ovoga puta napravila dvije vrste s istim brašnom, jedan sa sušenim rajčicama koje sam marinirala u maslinovom ulju i češnjaku, i jedan sa začinskim biljem (bosiljak, kopar, ružmarin).
Recept:
- 2 kg oštrog brašna
- 0,8 l vode
- 1 kocka svježeg kvasca ili 1 paketić suhog kvasca
- 40 g šećera
- 40 g soli
- 0,4 l maslinovog ulja
- 4 sitno narezane suhe rajčice
- 2 žlice začinskog bilja (bosiljak, kopar, ružmarin)
Postupak:
- Kvasac izmrviti u malo mlake zaslađene vode, te pustiti na toplom mjestu da se nadigne
- U drugoj posudi pripremiti prosijano brašno, šećer, sol, vodu, i ulje, te dodati kvasac
- Umijesiti rukama tijesto, prerezati na dva dijela, te u jedan dodati usitnjene suhe rajčice, a u drugi začinsko bilje (može i oboje u jednom :) )
- Dobro još jednom sve umijesiti, prekriti krpom i ostaviti da se diže na toplom cca 30 min
- Nakon toga, još jednom kratko premijesiti, oblikovati u kruh, te ostaviti na plehu da se diže još 20 min
- Staviti u pećnicu prvo na 220 C 10 min, a nakon toga smanjiti na 170 C cca još 35 min
Dobar tek!
Tihana
Nema komentara:
Objavi komentar