Focaccia je naziv za talijansku tanku pogaču pečenu u pećnici, slične teksture tijesta za pizzu. Najobičnija verzija je začinjena maslinovim ulje i posipana po vrhu raznim začinskim biljem.
Ali možete se slobodno igrati i udubiti u nju razno povrće, voće, sir, meso...
Ja je obožavam i često je radim na milijun raznih načina.
Ovoga puta sam za vas odabrala 4 meni najfinije verzije. I sa povrćem i voćem.
Jako je jednostavna za napraviti, tako da se nadam da ćete i vi probati ovu finu talijansku pogaču. Nek vam mašta dopusti i nadjenite je vama najdražim namirnicama.
Recept:
Tijesto:
- 540 g glatkog brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 2 žličice soli
- 1 žličica šećera
- 250-300 ml tople vode
- 2 žličice maslinovog ulja
- 1 dcl maslinovog ulja
Punjenje:
- 1 grana cherry rajčica (cca 6-8 kom)
- 3-4 češnja češnjaka
- 2-3 grančice timijana
- 1/2 limuna (narezan na ploške)
- 1 žličica korice limuna
- 8-10 kom bobica grožđa
- 8 kom maslina
- 5 grančica svježeg ružmarina
Postupak:
- Kvasac rastopiti u 150 ml tople vode, kojoj smo dodali žličicu šećera i žlicu brašna
- Ostavimo na toplom da nabubri
- U zdjeli pomiješamo brašno i sol, dodamo kvasac, 2 žličice maslinovog ulja, te mikserom s nastavkom za tijesto razradimo smjesu
- Dodajemo postepeno ostatak tople vode (možda vam neće trebati svih 150 ml)
- Miksate dok ne dobijete glatko, lagano ljepljivo tijesto
- Prekrijete ga krpom, te ostavite na toplom da se diže sat vremena (dok se ne udupla)
- Na pobrašnjenoj površini, rukama još jednom lagano premijesmo tijesto, te ga podijelimo na 4 dijela
- Svaki pristiskamo prstima da ga razvučemo u krug, te stavimo na pleh na koji smo stavili papir za pečenje
- Prekrijemo još 10 tak min da se malo dignu
- Svaki dio premažemo maslinovim uljem
- Na jednu utisnemo kriške limuna, limunovu koricu i 1/2 timijana
- Na drugu utisnemo grožđe, i nasjeckan svježi ružmarin
- Na treću cherry rajčice, češnjeve češnjaka i ostatak timijana
- Na četvrtu masline i ostatak ružmarina
- Posipamo s malo krupne soli sva 4 dijela
- Stavimo u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 C, 20 min
Dobar tek!
Tihana
Lepe su, nedavno sam i ja pratila na tv kako se prave. Procedura je bila malo komplikovanja od procedure pravljenja hleba i ispale su ovako mekane ia nisu bile tanke kako sam ja ocekivala! Bravo.
OdgovoriIzbrišiHvala! :* Da ove su bas buckaste.. :) Al sve ovisi koliko ju rastegnete prstima..
IzbrišiKrasnu su ti ispale, obožavam focaccie.
OdgovoriIzbrišiHvala draga! :*
IzbrišiHvala draga! :*
IzbrišiEj Tihana, nemas Tagove/oznake ispod recepata? Da li su svi recepti ovde tvoji ili si negde videla i pravila/objavila? Ako su tvoje ja bih zelela da pratim ovaj blog.
OdgovoriIzbrišiTagovi su desno sastrane.. ;)
IzbrišiVecina recepata je mojih, iz stare bakine kuharice, ali ima i onih recepata koje vidim negdje pa isprobavam sama, sa obaveznim dodatkom neceg svojeg.. ;)
Tagovi su desno sastrane.. ;)
IzbrišiVecina recepata je mojih, iz stare bakine kuharice, ali ima i onih recepata koje vidim negdje pa isprobavam sama, sa obaveznim dodatkom neceg svojeg.. ;)
A da, sad vidim, pise recepti. A kako je to moguce da nema tagove ispod recepta? Mozemo da ih krijemo??bravo ti sto imas tvoje recepte, takvi blogovi su korisni i predatavljaju prave inspiracije. Ne volim kopije.
OdgovoriIzbrišiTakav mi je format bloga, ali u skorije vrijeme ga mislim preinacit da bude pregledniji.. ;)
IzbrišiHaha a ja vec sam mislila da je lepo ovako! Ali korisno je da imas ispod recepta, pomoglo bi da nadjemo nesto slicno tj iste kategorije
OdgovoriIzbrišiPrimljeno na znanje! :) obavezno ih stavim i ispod recepta.. :*
IzbrišiPrimljeno na znanje! :) obavezno ih stavim i ispod recepta.. :*
Izbriši