Eto, postoji i to! :)
Monkey Bread iliti Majmunski kruh/kolač je zapravo slatka verzija pull apart kruha u obliku kuglofa, od cimeta i meda.
Izuzetno sladak, ljepljiv, mirišljav, mekan.
Super je kod njega što ga ne režete, nego trgate. ;) Komadi koji se trgaju podsjećaju me na mini buhtlice. :)
Recept:
- 550 g glatkog brašna
- 50 g šećera
- 1 žličica soli
- 1 vrećica suhog kvasca
- 250 g rastopljenog maslaca
- 250 ml mlakog mlijeka
- 50 g otopljenog maslaca
- 50 g meda
- 200 g šećera
- 2 žličice cimeta
Postupak:
- Kvasac otopiti u malo mlijeka, sa žličicom šećera i žličicom brašna
- Brašno pomiješati sa šećerom, soli, rastopljenim maslacem, dignutim kvascem, te sve zajedno razraditi mikserom, spiralnim nastavcima za tijesto
- Dodavati postepeno mlijeko, možda vam neće trebati svih 250 ml (gledajte teksturu tijesta, treba biti mekano i lagano ljepljivo, gotovo je kada se počne odvajati od zdjele)
- Pokriti krpom, te ostaviti na toplom da se diže sat vremena
- Lagano premijesiti, te izvaljati na debljinu cca 5mm
- Razrezati tijesto na manje kvadratiće, napraviti od svakog manju kuglicu (promjera cca 2-3 cm)
- Maslac zajedno s medom otopiti na laganoj vatri, a šećer pomiješati sa cimetom
- Svaku kuglicu uroniti u maslac s medom, te uvaljati bogato u miješavinu šećera s cimetom
- Slagati kuglice jednu do druge, i jednu na drugu, dok vam ih ne ponestane
- Ostaviti još 15tak min da se dižu u kalupu
- Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 C 40 min
Ostaviti da se ohladi i izvaditi iz kalupa.
Dobar tek!
Tihana
Nema komentara:
Objavi komentar