Ove godine nisam imala problema za pronaći ovu "zaboravljenu" biljku, jer sam prošle godine naišla na dragu kumicu s Dolca, koja me sada odmah zove čim počne njihova sezona! :)
Nažalost danas većina nas ne zna skoro ništa o rabarbari, što je velika šteta jer se radi o izuzetno ljekovitoj biljci. Snažan je antioksidans,ima antialergijska i antiupalna svojstva, potpomaže regulaciji razine kolesterola, poboljšava cirkulaciju i metabolizam,prirodni je lijek protiv zatvora i proljeva, čuva zdravlje očiju, sprečava razvoj raka, poboljšava apetit, itd.
Rabarbara je višegodišnja, zeljasta biljka. Posjeduje velike listove i trokutastu dugu mesnatu stabljiku.
Cvijeće je zeleno-bijele i roza-crvene boje.
Iako je rabarbara zapravo povrće, u narodu je poznata kao voće.
Zbog svojih se ljekovitih svojstava koristi u Kini već tisućama godina, a u Europu ju je donio Marco Polo.
Porijeklom
je s obala rijeke Volge gdje je rasla u divljem obliku. Za ljudsku
prehranu koriste se lisne peteljke. Danas se uzgaja u gotovo cijelom
svijetu u kultiviranim varijetetima koji se razlikuju uglavnom u boji
stabljike koja varira od zelene, preko različitih nijansi ružičaste pa
sve do tamno crvene. Uopćeno je mišljenje da je rabarbara bolja ukoliko
su peteljke tamnije crveno obojene. Međutim, boja peteljki nije povezana
ni s okusom niti s kvalitetom. Pojedine sorte ponešto se razlikuju u
okusu i pretežitoj namjeni, ali razlika u okusu i kvaliteti prvenstveno
je rezultat uzgojnih čimbenika poput sastava tla, pravilne njege,
osunčanosti, količine vlage...Iako je rabarbara zapravo povrće, u narodu je poznata kao voće.
Zbog svojih se ljekovitih svojstava koristi u Kini već tisućama godina, a u Europu ju je donio Marco Polo.
Vrlo je popularna u SAD-u, gdje se smatra voćem, i Europi, posebno u Velikoj Britaniji i skandinavskim zemljama.
Pita
od rabarbare tradicionalni je dio blagdanskog ručka prilikom američkog
Dana zahvalnosti. Od stabljika se pripremaju razni kolači, džemovi,
kompot i osvježavajuća pića. Narezana stabljika može se sušiti ili
ušećeriti.
U
ishrani se koriste samo stabljike rabarbare jer su njezini listovi
toksični. Stabljika rabarbare je blago kiselkastog okusa i pomalo
podsjeća na kisele jabuke.
Očišćene, oprane i isjeckane stabljike možete spremiti u zamrzivač. Potrebno ju je samo oprati, skinuti listove i kožu s drške, isjeći na kocke, ocijediti i odmah zamrznuti.
Prilikom kupnje birajte hrskave i čvrste stabljike koje izgledaju svježe i puštaju sok kada se stabljika slomi.
Rabarbaru je najbolje potrošiti 2-3 dana nakon kupnje.
Okus rabarbare odlično se slaže s jagodama, zbog toga se u mnogim receptima koristi upravo ova kombinacija. Međutim ovoga puta sam ju iskombinirala sa narančom i mogu reći, pun pogodak! :) Meni osobno čak bolja kombinacija, nego s jagodama. ;) Ako ste za malo neobičniju kombinaciju, isprobajte ukusnu salatu od rabarbare i šparoga ili rikule.
Očišćene, oprane i isjeckane stabljike možete spremiti u zamrzivač. Potrebno ju je samo oprati, skinuti listove i kožu s drške, isjeći na kocke, ocijediti i odmah zamrznuti.
Prilikom kupnje birajte hrskave i čvrste stabljike koje izgledaju svježe i puštaju sok kada se stabljika slomi.
Rabarbaru je najbolje potrošiti 2-3 dana nakon kupnje.
Okus rabarbare odlično se slaže s jagodama, zbog toga se u mnogim receptima koristi upravo ova kombinacija. Međutim ovoga puta sam ju iskombinirala sa narančom i mogu reći, pun pogodak! :) Meni osobno čak bolja kombinacija, nego s jagodama. ;) Ako ste za malo neobičniju kombinaciju, isprobajte ukusnu salatu od rabarbare i šparoga ili rikule.
- 100 g maslaca
- 70 g Belcolade kakao maslaca
- 200 g šećera
- 2 jaja
- 1/2 šalice čvrstog jogurta
- sok i korica pola naranče
- 180 g glatkog brašna
- 3 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 6 stabljika rabarbare
- 2 žličice šećera (za posipavanje)
Postupak:
- Zagrijte pećnicu na 160 C
- Belcolade kakao maslac otopite (ako nemate kakao maslac, slobodno stavite onda 170 g običnog maslaca, ali ga ne otapate, glavno da je sobne temperature)
- Mikserom razradite obični maslac sobne temperature sa šećerom, te dodajte otopljeni kakao maslac
- Dodajte jedno po jedno jaje, sok i koricu naranče, i miksajte dok se sve dobro ne sjedini
- U smjesu u par navrata usipajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom i soli
- Ulijte u namašćen i pobrašnjen lim (dimenzije lima 22cm x 12cm)
- Stavite u zagrijanu pećnicu, te pecite cca 15tak min
- Izvadite, te poslažite stabljike rabarbare, malo ih utisnite u biskvit, ostavite razmak između svake cca 1-1,5cm i posipajte po njima šećer
- Pecite još 20 min, odnosno dok vam čačkalica ne izađe čista van iz biskvita
Dobar tek!
Tihana
Elegantno izgleda! Ja nisam nikad našla kako puter u samoposluzi.
OdgovoriIzbrišiNi kod nas ga bas nema u ducanima, uglavnom ga nabavljam preko direktno preko distributera.. Ali ako nemate kakao maslac, slobodno stavite obicni maslac... Isto je prefino! ;)
IzbrišiSamo u tvom blogu sam videla recepte sa kakao maslacem. Zanimljivo je, potražiću još recepata sa time da vidim kako se kombinuje. :)
OdgovoriIzbrišiBaš u pravi tren! Imam u vrtu rabarbaru, posadio je moj muž, pa ću raditi nešto s njome, nikada ništa nisam do sada radila. Tako da je ovaj recept pogodak u srdu!:))
OdgovoriIzbriši