Pita. Zapravo vrlo jednostavan kolač, a nudi tisuće varijacija. Od različitih sastojaka koji se stavljaju u tijesto, do raznih krema od kojih vam pamet stane.
Ja ovoga puta nisam htjela neke kerefeke izvodit, po kojima sam poznata, nego sam odlučila napraviti "običnu" pitu od čokolade, bez ikakovih primjesa. Dobro, samo sam u tijesto dodala tostirane mljevene lješnjake.
Inače u kremu možete slobodno dodati naribanu koricu limuna ili naranđe, razne likere, npr. Baileys, ili rum, ili ju jednostavno servirajte uz umak od šumskog voća, jagoda, ili najjednostavnija varijanta uz šlag ili kuglicu sladoleda.
Recept:
Tijesto:
Krema:
- 100 g šećera
- 150 g maslaca
- 100 g tamne čokolade (što veći udio kakaa)
- 4 žumanjka
- 1 velika žlica oštrog brašna
- snijeg od 4 bjelanjka
Glazura:
- 80 g maslaca
- 3 rebra tamne čokolade
- 3 žlice mlijeka
Postupak:
Tijesto:
- Lješnjake tostiramo i sameljemo
- Pjenasto umutimo jaje i šećer, dodamo omekšali maslac, mljevene lješnjake i brašno
- Umijesimo tijesto, umotamo u foliju, ze stavimo u hladnjak na 30 min da se tijesto odmori
- Kalup za pite namastimo i pobrašnimo, i u njega stavimo razvaljano tijesto
- Prije pečenja izbodemo tijesto vilicom na više mjesta
- Stavimo u pećnicu na 180 C cca 10 min
Krema:
- Pjenasto umutimo žumanjke sa šećerom, dodamo omekšali maslac, otopljenu čokoladu, brašno, te lagano umiješamo snijeg od bjelanjaka
- Smjesu izlijemo na pola pečeno tijesto
- Pećnicu smanjimo na 150 C i stavimo peći na jos cca 50 min
Glazura:
- Na pari otopimo 80 g maslaca, 3 rebra tamne čokolade i 3 žlice mlijeka
- Pustimo da se malo ohladi i prelijemo preko kreme
odlično izgleda :)
OdgovoriIzbrišihvala :)
IzbrišiOvo je savršeno, svaka čast!
OdgovoriIzbrišihvala! ;)
Izbriši