Svibanj! Mjesec žarko crvenih, slatkih, mirišljavih jagoda!
Obzirom da im sezona traje jako kratko, pokušavam ih iskoristiti na što više načina, u pitama, kremama, sladoledu... Jednostavno podnose sve varijante, a svi ih vole! :) U što god ih stavite, daju onu romantičnu notu. Svaki deserta napravljen s njima izgleda divan, a da ne govorim o okusu.
Već svi znaju da sam opsjednuta prhkim tijestom i pitama, odlučila sam ih prvo iskoristiti u ovim prefinim galettama, koje obožavam!
Prejednostavne su za napraviti, a prefine za poludit! :)
Uživajte u ovom romantičnom crvenom mjesecu! :)
Recept:
Tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 2 žlice šećera
- 170 g hladnog maslaca
- 2 žlice hladne vode
Punjenje:
- 250g jagoda
- 4 žlice meda
- 1 žličica limunove korice
- 1 žličica gustina
- 1 jaje
- šećer za posip
Postupak:
- Mikserom dobro razraditi brašno, sol, šećer i hladni maslac (dok se ne dobije pijeskasta mokra smjesa)
- Pri kraju dodati 2 žlice hladne vode (ili kockicu leda) i dobro opet mikserom razraditi
- Prebaciti na radnu plohu i rukama umijesiti tijesto, oblikovati ga u pravokutnik (oblik maslaca), umotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na min 30 min (do 2 dana)
- Jagode narezati na ploške, pomiješati sa medom, limunovom koricom i gustinom
- Ukoliko vam nije dovoljno slatko, dodati 2 žlice šećera ili žlicu meda
- Tijesto izvadite iz hladnjaka i ostavite 5 min da se malo opusti
- Razvaljati tijesto na debljinu cca 4-5 cm, te izrezati krugove željenog promjera
- Na sredinu posložiti jagode, krajeve ostaviti prazne kako bi ih mogli uvrnuti
- Premazati jajem i posipati krajeve šećerom, kako bi dobili finu hrskavu koricu
- Pecite na 190 C cca 30 min
- Ostavite na rešetki da se ohlade
- Na kraju po želji posipati šećerom u prahu
Dobar tek!
Tihana
Divno izgledaju.
OdgovoriIzbrišiHvala! :) i jako su fine!
OdgovoriIzbrišiZaista jako lijepo izgledaju s finim prhkim tijestom i nadjevom od jagoda
OdgovoriIzbrišiHvala! :*
IzbrišiHvala! :*
Izbriši