utorak, 16. veljače 2016.

Mini Burgeri...




Ne znam što je s tim burgerima u zadnje vrijeme, ali iskaču iz paštete! :) Zapravo znam, prefini su, i prefotogenični! ;) Možeš ih jesti očima... ;)

Ja ih osobno obožavam, a u Zagrebu se na par mjesta može uistinu vrhunski burger pojesti. 
Ali nema do pravih domaćih burgera! ;) 
Užasno su jednostavni za napraviti, a idealni su kad vam ekipa dođe na druženje!
Meni su nekako draži mini burgeri,  jer su praktičniji, doslovno jednog pojedete u najviše 3 griza, i užasno su slatki izgledom. :)
Vjerujte, s ovima nikoga nećete ostaviti ravnodušnim, dapače, tražit će vas da ih opet radite ili da im date recept. ;)

Recept:
Peciva ( 8 kom):
  • 350 g glatkog brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 1 žlica glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 25 g omekšalog maslaca

Pljeskavice:
  • 250 g faširanog miješanog mesa
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice kajanskog papra
  • 1 žlica maslinovog ulja

Umak:
  • 1 vrećica majoneze Limun/Limeta (može i obična)
  • 1 žlica Ketchupa
  • 1 žlica soja sauca
  • 1 žličica chillija u prahu 
  • 1/2 žličice mljevenog currya
  • 1 žličica meda (može i bez) 

Prilozi:
  • Sir Podravec (ili bilo koji drugi mekani topljeni sir)
  • 2 rajčice
  • 1 ljubičasti luk
  • par listova zelene salate
  • 1 jaje (za premazivanje)
  • sezam (za posipavanje po pecivima)
  •  
Postupak:
Peciva:
  • Kvasac otopiti u 100 ml toplog mlijeka sa žličicom šećera i žlicom glatkog brašna, te ostaviti 10tak min da nabubri
  • U zdjeli pomiješati zajedno brašno, sol, prašak za pecivo, omekšali maslac i uzdignuti kvasac
  • Nastavcima za miješenje tijesta sve mikserom izraditi dok ne dobijete glatko, mekano, lagano ljepljivo tijesto
  • Prekriti krpom i ostaviti na toplom da se digne (cca sat vremena)
  • Premijesiti tijesto, i podijeliti na 8 jednakih dijelova, napraviti kuglice veličine promjera cca 5 cm
  • Premazati jajem i posipati sezamom
  • Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C 30tak min

Pljeskavice:
  • Faširano meso izmiješati sa soli, kajanskim paprom i maslinovim uljem
  • Staviti u hladnjak na 30 min
  • Napraviti tanje pljeskavice i peći ih na dobro ugrijanoj tavi (sa svake strane cca 2-3min)
  • Čim ih izvadite na tanjur, na njih posložite sir kako bi se otopio

Umak:
  • Sve sastojke zajedno dobro izmiješati

Slaganje burgera:
  • Prerezati peciva, donji dio premazati umakom, staviti list zelene salate, pljeskavicu sa sirom, na to plošku rajčice, par krugova ljubičastog luka i preko svega još malo preliti umakom



Dobar tek!

Tihana










2 komentara:

  1. Zbilja odlično izgledaju! Mi isključivo radimo domaće pljeskavice i to po principu meso, sol, papar i luk. Ne miješamo meso jer meni nekako svinjetina baš i ne paše, iako znam da je bolje ako ima malo masnoće. Ja isto volim hamburger, ali rijetko ga jedem vani jer sumnjam u mljeveno.:) Što preporučaš za Zagreb?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moje preporuke su ti svakako American Bar Papas na Tuškancu, Rocket Burger Cafe u Tkalčičevoj, Rougmarin na Folnegovićevoj i MekPers na Zagrebačkoj... ;)

      Izbriši