Ne znam što je s tim burgerima u zadnje vrijeme, ali iskaču iz paštete! :) Zapravo znam, prefini su, i prefotogenični! ;) Možeš ih jesti očima... ;)
Ja ih osobno obožavam, a u Zagrebu se na par mjesta može uistinu vrhunski burger pojesti.
Ali nema do pravih domaćih burgera! ;)
Užasno su jednostavni za napraviti, a idealni su kad vam ekipa dođe na druženje!
Meni su nekako draži mini burgeri, jer su praktičniji, doslovno jednog pojedete u najviše 3 griza, i užasno su slatki izgledom. :)
Vjerujte, s ovima nikoga nećete ostaviti ravnodušnim, dapače, tražit će vas da ih opet radite ili da im date recept. ;)
Recept:
Peciva ( 8 kom):
- 350 g glatkog brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1 žličica šećera
- 250 ml toplog mlijeka
- 1 žlica glatkog brašna
- 1 žličica soli
- 1 prašak za pecivo
- 25 g omekšalog maslaca
Pljeskavice:
- 250 g faširanog miješanog mesa
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice kajanskog papra
- 1 žlica maslinovog ulja
Umak:
- 1 vrećica majoneze Limun/Limeta (može i obična)
- 1 žlica Ketchupa
- 1 žlica soja sauca
- 1 žličica chillija u prahu
- 1/2 žličice mljevenog currya
- 1 žličica meda (može i bez)
Prilozi:
- Sir Podravec (ili bilo koji drugi mekani topljeni sir)
- 2 rajčice
- 1 ljubičasti luk
- par listova zelene salate
- 1 jaje (za premazivanje)
- sezam (za posipavanje po pecivima)
Peciva:
- Kvasac otopiti u 100 ml toplog mlijeka sa žličicom šećera i žlicom glatkog brašna, te ostaviti 10tak min da nabubri
- U zdjeli pomiješati zajedno brašno, sol, prašak za pecivo, omekšali maslac i uzdignuti kvasac
- Nastavcima za miješenje tijesta sve mikserom izraditi dok ne dobijete glatko, mekano, lagano ljepljivo tijesto
- Prekriti krpom i ostaviti na toplom da se digne (cca sat vremena)
- Premijesiti tijesto, i podijeliti na 8 jednakih dijelova, napraviti kuglice veličine promjera cca 5 cm
- Premazati jajem i posipati sezamom
- Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C 30tak min
Pljeskavice:
- Faširano meso izmiješati sa soli, kajanskim paprom i maslinovim uljem
- Staviti u hladnjak na 30 min
- Napraviti tanje pljeskavice i peći ih na dobro ugrijanoj tavi (sa svake strane cca 2-3min)
- Čim ih izvadite na tanjur, na njih posložite sir kako bi se otopio
Umak:
- Sve sastojke zajedno dobro izmiješati
Slaganje burgera:
- Prerezati peciva, donji dio premazati umakom, staviti list zelene salate, pljeskavicu sa sirom, na to plošku rajčice, par krugova ljubičastog luka i preko svega još malo preliti umakom
Dobar tek!
Tihana
Zbilja odlično izgledaju! Mi isključivo radimo domaće pljeskavice i to po principu meso, sol, papar i luk. Ne miješamo meso jer meni nekako svinjetina baš i ne paše, iako znam da je bolje ako ima malo masnoće. Ja isto volim hamburger, ali rijetko ga jedem vani jer sumnjam u mljeveno.:) Što preporučaš za Zagreb?
OdgovoriIzbrišiMoje preporuke su ti svakako American Bar Papas na Tuškancu, Rocket Burger Cafe u Tkalčičevoj, Rougmarin na Folnegovićevoj i MekPers na Zagrebačkoj... ;)
Izbriši