srijeda, 3. veljače 2016.

Bečke krafne...



Veljača... Fašnik... Maškare... Krafne... Pokladnice... 
Najbolji recept za krafne ikad!
Po receptu po kojem ih je moja mama radila dok sam bila mala... ;)

Recept:
  • 500 g glatkog brašna
  • 1 paketić suhog kvasca
  • 2 žumanjka
  • 2 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer 
  • 2 žlice ruma
  • prstohvat soli
  • naribana korica limuna
  • 4 žlice otopljenog maslaca
  • 1/4 l mlijeka
  • 1 l ulja za prženje
  • šećer u prahu za posipanje

Postupak:

  • Kvasac otopiti u 1,5 dcl toplog mlijeka, dodati 1 žličicu šećera, prekriti krpom i ostaviti na toplom da nabubri
  • Žumanjke zajedno sa šećerima, otopljenim maslacem i rumom izmutiti mikserom
  • U drugoj posudi nastavkom za tijesto izmijesiti zajedno brašno, sol, limunovu koricu, uzdignuti kvasac i izmućena jaja
  • Dodavati toplo mlijeko po potrebi dok se ne dobije lagano keljavo glatko tijesto
  • Prebaciti na pobrašnjenu podlogu, te još kratko rukama izmijesiti
  • Vratiti u posudu, prekriti krpom i ostaviti na toplom da se tijesto diže sat vremena
  • Kratko još jednom premijesiti, te izvaljati na debljinu 1 cm
  • Izrezivati krugove, prekriti ih krpom, te ostaviti još 10tak min da se dižu
  • Ulje dobro zagrijati u dubokom loncu dok ne postane skroz vruće (možete provjeriti da li je dovoljno vruće ako ubacite komadić tijesta i vidite da se sa svih strana pojavljuju mjehurići)
  • Vatru sad lagano smanjiti, te ubacivati krafne
  • U ulje prvo ide gornja strana krafne (max 4 kom)
  • Pažljivo pratiti boju (čim boja dostigne zlatno smeđu, okrenuti) 
  • S jedne i druge strane treba svega par sekundi tako da treba cijelo vrijeme biti uz lonac
  • Probajte da se samo jedanput prže sa svake strane, kako bi dobili lijepi bijeli rub
  • Izvaditi krafne na tacnu s papirnatim ručnicima kako bi se višak ulja ocijedio
  • I najvažnije od svega paziti kod stavljanja krafni u vruće ulje!!!! 

  • Kad su se krafne ohladile, napuniti ih željenim punjenjem i posipati šećerom u prahu




Dobar tek!

Tihana

Broj komentara: 7: