Jesen. Sezona šljiva. Obožavam ih! Svježe, suhe, u desertima, u slanim jelima, u rakiji, u džemovima... ma svakako. :)
Osim što su fine, izuzetno su zdrave. Obiluju antioksidansima. Idealna su namirnica za održavanje tjelesne težine jer obiluju hranjivim tvarima, a imaju jako nisku kalorijsku vrijednost. Pružaju snažnu antioksidativnu zaštitu, poboljšavaju zdravlje srca i vid.
Još kad ih malo namočite u Brandy i iskombinirate sa biskvitom, upotpunjenim svježim ružmarinom, dobijete vrlo jednostavnu, a čarobno finu kombinaciju okusa.
Recept:
- 5-6 šljiva
- 1/4 šalice brandya
- 2 žlice smeđeg šećera
- 200 g oštrog brašna
- 2 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1 1/2 žlica svježeg ružmarina (sitno narezanog)
- 127 g maslaca sobne temp
- 125 g šećera
- 2 jaja (sobne temp)
- 2 žlice mlijeka
- šećer u prahu (za posipavanje)
Postupak:
- Narezati šljive na tanke ploške i marinirati ih u mješavini brandya i smešeg šećera
- U zdjeli pomiješati brašno, prašak za pecivo i sol
- U drugoj zdjeli mikserom razraditi maslac, dodati šećer i miksati dok se ne dobije pjenasta smjesa
- Dodati jedno po jedno jaje, iza svakog dobro izmiksati
- U par navrata suhu smjesu naizmjenično sa mlijekom dodati smjesi maslaca i jaja, i miksati dok se ne dobije jednolična smjesa
- Gotovu smjesu uliti u kalup prethodno namašćen i pobrašnjen
- Po vrhu poslagati šljive
- Peći na 180 C cca 40tak min
- Ostaviti da se ohladi i posipati šećerom u prahu
Dobar tek!
Tihana
Isprobano sa šljivama iz voćnjaka moje mame,...mljac...
OdgovoriIzbriši