srijeda, 26. veljače 2014.

Lemon curd


Lemon Curd ili krema ili marmelada ili džem ili pekmez od limuna, više ne znam kako ga sve nazivaju, ali ja ga zovem Lemon Curd i stvarno ne znam koji je točan hrvatski naziv za to. :) Ali svima je zajednički sastojak ljimun ;). Ko bi rekao?! :D Ako ga nikad niste probali, a kamoli radili, ovo je kiselkasto-slatkasti svilenkasti raj... Čim ga probate, zaljubit ćete se u taj okus, i više vam niti jedan kolač neće biti što je bio ;). 

Iako je jako jednostavan za napraviti, zna biti malo "zeznut" zbog grudica koje se mogu pojaviti tokom izrade. Većinom se to događa jer većina recepata za izradu lemon curda počinje tako što se kuhaju zajedno sok od limuna, šećer i izmiksana jaja, i nakon što se dobije glatka smjesa, stavlja se maslac, tako da se riskira da se tokom kuhanja jaja skuhaju, pa u smjesi dobijete komadiće kuhanih jaja, što baš ne želimo. Isto tako većina recepata zahtijeva na kraju da se smjesa procijedi kroz sitno sito kako bi se riješili bilo kakvih zaostalih komadića.
Ova metoda koju ja radim, ne zahtijeva ništa od toga, jer apsolutno nećete imati nikakvih problema s komadićima. Tajna je u tome što se radi kao da radite tortu. Razradi se šećer s maslacem, dodaju se jaja, limunov sok, i na kraju limunova korica. I to je cijela mudrost. :)


Recept:
  • 1 šalica šećera                     
  • 6 žlica maslaca (cca 50 g)
  • 2 cijela jaja
  • 2 žumanjka
  • 1 šalica soka od limuna
  • limunova korica


Postupak:
  • Mikserom razraditi šećer sa maslacem koji je odstajao na sobnoj temp
  • Dodati jedno po jedno jaje, i jedan po jedan žumanjak (iza svakog jaja dobro smjesu izmiksati)
  • Dodati sok od limuna i izmiksati (ne brinite ako vam se čini da vam je smjesa pretekuća, zgusnut će se tokom kuhanja)
  • Prebaciti smjesu u lonac na laganu vatru i konstantno miješati drvenom kuhačom
  • Kad se smjesa počne zgušnjavati, pojačati vatru na srednju razinu i dalje miješati spatulom, kako bi i sa rubova dobro pokupili smjesu, dok se ista dovoljno ne zgusne (ne smije početi kipiti), cca 10 tak min
  • Znat ćete da se zgusnula kada prošete sredinom spatule, a ostane trag bez da se smjesa ponovno vraća po tragu kojim ste prošli
  • Maknuti sa vatre, te dodati koricu jednog limuna
  • Prebaciti u zdjelu, koju pokrijemo prozirnom folijom i to točno po površini smjese, kako se ne bi stvorila korica
  • Ukoliko ju nećete odmah koristiti staviti ju u sterilizirane staklenke i držati u frižideru 


Ovakav lemon curd može se koristiti za apsolutno sve... kao premaz ili punjenje za kolače, kekse, pite, torte, muffine, cupcakese, palačinke... za što god vam srce zaželi... ja ga mogu i samog jesti. :) Ali to sam ja. ;)
Ovaj "homemade" lemon curd može stajati u frižideru do mjesec dana (makar ima i onih koji ga drže i po dva mjeseca i ne izgubi nimalo na okusu).





Uživajte prožimajući divne okuse...

Tihana

Nema komentara:

Objavi komentar