ponedjeljak, 25. studenoga 2013.

Mramorni kolač

Prvi post. :) Na zahtjev mojih vjernih "sljedbenica" upuštam se u ovu avanturu zvanu "bloganje". To je službeni naziv jel? :) Obzirom da su prema slikama mojih slastica zaključile da je to možda čak i nepcu fino, te da bi trebale i same isprobati iste, odlučila sam da ću od sada sve svoje recepte imati na jednom mjestu, transparentne za sve koji to žele, i da ću bar nekome zasladiti život. :)

Pa eto, da ne dužim, pođite na ludo putovanje kroz moju Zemlju Slatkiša!

Mramorni kolač nisam radila sto godina, inače ga radim za Božić, al ovoga puta nisam mogla čekat još mjesec dana. 
Prejednostavan je i jaaaaako fin!





Sastojci:
Biskvit

  • 30 dag maslaca
  • 30 dag šećera
  • par kapi ekstrakta od vanilije
  • prstohvat soli
  • 5 jaja
  • 38 dag oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 žlice mlijeka
  • 2 dag kakao praha




Glazura


  • 3 dl slatkog vrhnja
  • 20 dag tamne čokolade
  • par kapi ekstrakta od vanilije

Postupak:
Biskvit
  • Izvadimo maslac i ostavimo da omekša na sobnoj temperaturi
  • Namastimo kalup, pećnicu zagrijemo na 180 C
  • Kad je maslac omekšao, istučemo ga, te postupno dodajemo šećer, sol i ekstrakt vanilije
  • Dodajemo jedno po jedno jaje, snažno miješajući
  • Brašno pomiješamo sa praškom za pecivo, te ga postepeno dodajemo smjesi maslaca i jaja, naizmjence sa mlijekom (malo brašna, 2 žlice mlijeka, brašno, 2 žlice mlijeka)
  • U drugu zdjelu prebacimo cca pola smjese do 2/3 napravljene smjese
  • U jednu smjesu dodamo kakao
  • U namašćeni kalup stavimo prvo svijetlu smjesu, pa tamnu, te završimo svijetlom
  • Uzmemo nož te prođemo kroz smjesu u obliku valova kako bi izmiješali obje smjese
  • Pečemo 1 sat.
  • Izvadimo iz pećnice, te pustimo da se ohladi 10tak min u kalupu, te ga prebacimo na rešetku


Glazura
  • U lončić ulijemo vrhnje i kuhamo do vrenja
  • U lončić dodamo nasjeckanu čokoladu i miješamo dok se čokolada ne otopi
  • Dodamo nekoliko kapi ekstrakta vanilije
  • Pustimo da se glazura malo ohladi te ju prelijemo preko kolača
  • Ostavimo neko vrijeme da se glazura stvrdne 


Ako niste za čokoladnu glazuru, možete ga posipati i šećerom u prahu.

Nema komentara:

Objavi komentar