Svi volimo pizzu! Ali da li ste ikad probali pizzu sa tijestom od cikle?
Ja sam ju prvi puta radila, i oduševljena sam! :) Mekana, s laganom zemljanom notom, slatkasta, a o izgledu da i ne govorim... :)
Ako želite nekog impresionirati, ovo će biti pun pogodak! :)
Za toping sam iskoristila šparoge, koje su u svojoj punoj sezoni, a njihov lagano gorkasto okus daje savršen balans tijestu, rikolu, raznobojne mini rajčice, bosiljak, mozzarellu i jaja.
Jednom riječju, bogatstvo okusa i boja!
Recept:
- 1 šalica mlake vode
- 2 žličice suhog kvasca
- 480 g glatkog brašna
- 1 1/2 žličica soli
- 2 žliice meda
- 3/4 šalice pirea od cikle (2 veće kuhane cikle)
- 120 g mozzarelle
- 10-12 stabljika šparoga (prethodno oguljene, blanširane i umočene u 1 žlicu maslinovog ulja sa malo soli i papra)
- 3 meko kuhana jaja (narezana na kriške)
- 1 kuhana cikla (narezana na kriške)
- 100 g mini rajčica
- šaka rikole
- par listova bosiljka
Postupak:
- Zajedno pomiješajte vodu sa kvascem, dodajte brašno, sol, med i pire od cikle
- Miksajte sve nastavkom za tijesto dok ne dobijete glatko, lagano ljepljivo tijesto (ako vam se previše ljepi, slobodno dodajte još brašna)
- Posudu u kojoj će se tijesto dizati lagano nauljite maslinovim uljem, te prekrijte posudu i stavite na toplo da se diže cca 1,5 h (dok se ne udvostruči)
- Tijesto prerežite na dva dijela (za dvije pizze, ili jednu polovicu zamrznite, do 3 dana)
- Na pleh stavite papir za pečenje, te prstima jednu polovinu tijesta izvaljajte na debljinu cca 5 mm
- Rastrgajte polovicu mozzarelle, na to posipajte pola količine rikole, poredajte prethodno blanširane šparoge (vrlo kratko ubačene u kipuću vodu, a zatim odmah ubačene u hladnu vodu)
- Stavite narezanu na kriške ciklu i jaja, mini rajčice, ostatak rikole i ostatak mozzarelle i par listova bosiljka
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 260 C 10tak min
Dobar tek!
Tihana
Zaista posebno i odlična ideja. Iako, meni je pizza pizza, ona koja miriše po origanu. :))
OdgovoriIzbrišiSlazem se, ali uvijek je dobro isprobavati nove stvari ... ;)
IzbrišiSlazem se, ali uvijek je dobro isprobavati nove stvari ... ;)
Izbrišija sam vise puta dodala cikle u tijesto da dobijem ovu predivnu boju i ukus, plus dopada mi se kombinacija namirnica sto si koristila. Inspirisala si mene ovom idejom, nadam se uskoro da dodajem cikle i u pizza tijestu!
OdgovoriIzbriši