ponedjeljak, 7. ožujka 2016.

Oranž pita...


Mislim da sam ja u nekom prošlom životu bila pita... :)))) Em ih volim raditi, em ih obožavam jesti. :) Bila ona slatka ili slana... 
Ali ako je u kombinaciji slatko kiselkasto, tu nemam mjere. :)

Prhko tijesto na dnu, prozračna slatko kiselkasta krema od naranđe u sredini i slatki pjenasti šaum na samom vrhu... jel može bolje? ;)
 
Recept:
Tijesto:                    
  • 210 g oštrog brašna
  • 50 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 125 g maslaca
  • 1 jaje
Krema:
  • 3 veća jaja
  • 2 naranđe (sok i korica)
  • 125 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 2 vanilin šećera
Šaum:                                                     
  • 3 bjelanjka
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli

Postupak:
Tijesto:
  • U prosijanu mješavinu brašna, šećera i soli dodamo omekšali maslac i jaje te umijesmo tijesto
  • Napravljeno tijesto umotamo u foliju i stavimo u hladnjak na 30 min 
  • Tijesto razvaljamo, te ga stavimo u namašćeni i pobrašnjeni kalup za pite, vilicom izbodemo na više mjesta, te ga ponovo vratimo u hladnjak na još 30 min
  • Pečemo u pećnici na cca 190 C cca 15 min
Krema:
  • U zdjelu stavimo jaja, šećer, vanilin šećer te sve zajedno dobro izmutimo
  • Dodamo sok od naranđe, promiješamo, te smjesu kuhamo na pari cca 15tak min, dok se ne zgusne
  • Maknemo s vatre, te dodamo maslac i koricu naranđe, i miješamo dok se maslac ne otopi
  • Takvu kremu od naranđe izlijemo u kalup na tijesto
  • Vratimo u pećnicu na cca 170 C cca 15 tak min
Šaum:
  • Bjelanjke, šećer i sol izradimo u čvrsti snijeg
  • Snijeg rasporedimo lagano žlicom po kremi od naranđe
  • Sve zajedno opet vratimo u pećnicu na cca 170 C još 10-15 min dok šaum lagano ne porumeni



Dobar tek!

Tihana

Broj komentara: 5:

  1. Odgovori
    1. Obavezno isprobaj! Ja obozavam i varijantu s limunom.. ;)

      Izbriši
    2. Obavezno isprobaj! Ja obozavam i varijantu s limunom.. ;)

      Izbriši
  2. Ovo predobro izgleda, spemam recept za isprobavanje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. obavezno! stvarno je prefina, pogotovo ako volite slatko kiselkaste slastice.. :*

      Izbriši