četvrtak, 7. svibnja 2015.

(GASTROSFERA) Choco-oranž šnite s prženim lješnjacima...



Kombinacija čokolade i naranđe! Nepogrešivo! ... a još s dodatkom prženih lješnjaka, bomba!

Ne brinite! :) Samo na prvu izgleda komplicirano, ali zapravo je stvarno jednostavan kolač. 
Ovoga puta sam se ja zaželila malo kreme, a htjela sam da bude relativno brzo gotovo, pa sam se sjetila ovih šnita, koje neki zovu i Biedermajer šnite. Međutim ja u svoje stavim i malo naranđe jer volim tu citrusnu notu koju naranđa da kolaču.  
Možda izgledaju teške, ali uistinu su lagane i spužvaste, tope se u ustima... :)

Recept:
Biskvit:

  • 5 jaja
  • 25 dag šećera
  • 20 dag oštrog brašna
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • 5 dl vruće vode
  • 1/2 praška za pecivo

Čokoladni mousse:

  • 350 ml slatkog vrhnja
  • 50 g tamne čokolade
  • 130 g čokolade za kuhanje
  • 3 žumanjka
  • korica i sok 1 naranđe

Bijela krema:

  • 350 ml slatkog vrhnja

Glazura:

  • 50 ml slatkog vrhnja
  • 50 g tamne čokolade
  • 2 žličice meda

Postupak:
Biskvit:

  • Odvojiti bjelanjke od žumanjaka
  • U žumanjke umutiti šećer, dok se ne dobije pjenasta smjesa
  • Postepeno dodavati vodu i brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom
  • Na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka
  • Izliti u prethodno namašćeni i pobrašnjeni kalup, te staviti u pećnicu na 180C cca 30min

Čokoladni mousse:

  • Na vatru staviti 100 ml slatkog vrhnja, te ostaviti da zavrije
  • Maknuti s vatre i dodati čokoladu, miješati dok se čokolada skroz ne otopi
  • Ostaviti da se ohladi
  • Žumanjke pjenjačom dobro umutiti, te skuhati na pari, cca 5min
  • Kad su jaja gotova, postepeno ih umutiti u čokoladu
  • Ostatak slatkog vrhnja izmiksati, i žlicu po žlicu dodavati u čokoladu, ručno miješajući dok se ne dobije jednolična smjesa
  • Na kraju dodati koricu i sok naranđe

Bijela krema (šlag):

  • Slatko vrhnje dobro mikserom izraditi dok se ne dobije čvrsta smjesa

Glazura:

  • Slatko vrhnje i med zajedno ukuhati, maknuti s vatre, te preliti preko čokolade
  • Miješati dok se čokolada ne otopi

Slaganje:

  • Biskvit razrezati na 3 jednaka dijela
  • Na dno staviti 1.biskvit, prek njega namazati 1/2 čokoladnog moussa, staviti 2.biskvit, premazati 1/2 bijele kreme od slatkog vrhnja, staviti 3.biskvit, te na njega prvo ostatak čokoladnog moussa, te ostatak slatkog vrhnja, i na kraju preliti čokoladnom glazurom i posipati prženim lješnjacima





Dobar tek! 

Tihana

Nema komentara:

Objavi komentar