Kombinacija čokolade i naranđe! Nepogrešivo! ... a još s dodatkom prženih lješnjaka, bomba!
Ne brinite! :) Samo na prvu izgleda komplicirano, ali zapravo je stvarno jednostavan kolač.
Ovoga puta sam se ja zaželila malo kreme, a htjela sam da bude relativno brzo gotovo, pa sam se sjetila ovih šnita, koje neki zovu i Biedermajer šnite. Međutim ja u svoje stavim i malo naranđe jer volim tu citrusnu notu koju naranđa da kolaču.
Možda izgledaju teške, ali uistinu su lagane i spužvaste, tope se u ustima... :)
Recept:
Biskvit:
- 5 jaja
- 25 dag šećera
- 20 dag oštrog brašna
- 2 žlice kakaa u prahu
- 5 dl vruće vode
- 1/2 praška za pecivo
Čokoladni mousse:
- 350 ml slatkog vrhnja
- 50 g tamne čokolade
- 130 g čokolade za kuhanje
- 3 žumanjka
- korica i sok 1 naranđe
Bijela krema:
- 350 ml slatkog vrhnja
Glazura:
- 50 ml slatkog vrhnja
- 50 g tamne čokolade
- 2 žličice meda
Postupak:
Biskvit:
- Odvojiti bjelanjke od žumanjaka
- U žumanjke umutiti šećer, dok se ne dobije pjenasta smjesa
- Postepeno dodavati vodu i brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom
- Na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka
- Izliti u prethodno namašćeni i pobrašnjeni kalup, te staviti u pećnicu na 180C cca 30min
Čokoladni mousse:
- Na vatru staviti 100 ml slatkog vrhnja, te ostaviti da zavrije
- Maknuti s vatre i dodati čokoladu, miješati dok se čokolada skroz ne otopi
- Ostaviti da se ohladi
- Žumanjke pjenjačom dobro umutiti, te skuhati na pari, cca 5min
- Kad su jaja gotova, postepeno ih umutiti u čokoladu
- Ostatak slatkog vrhnja izmiksati, i žlicu po žlicu dodavati u čokoladu, ručno miješajući dok se ne dobije jednolična smjesa
- Na kraju dodati koricu i sok naranđe
Bijela krema (šlag):
- Slatko vrhnje dobro mikserom izraditi dok se ne dobije čvrsta smjesa
Glazura:
- Slatko vrhnje i med zajedno ukuhati, maknuti s vatre, te preliti preko čokolade
- Miješati dok se čokolada ne otopi
Slaganje:
- Biskvit razrezati na 3 jednaka dijela
- Na dno staviti 1.biskvit, prek njega namazati 1/2 čokoladnog moussa, staviti 2.biskvit, premazati 1/2 bijele kreme od slatkog vrhnja, staviti 3.biskvit, te na njega prvo ostatak čokoladnog moussa, te ostatak slatkog vrhnja, i na kraju preliti čokoladnom glazurom i posipati prženim lješnjacima
Tihana
Nema komentara:
Objavi komentar