nedjelja, 12. travnja 2015.

Dani istarskih šparuga...


Tradicija pripremanja šparuge na području Istre duga je tisućama godina, a u antičko doba ta se samonikla biljka smatrala hranom careva i kraljeva.
Vremena su se srećom promijenila, pa je danas njezin jedinstveni okus dostupan svima, koji do 15.tog svibnja posjete jedan od 27 restorana i konoba SZ Istre, uključenih u devete Dane istarskih šparuga.

Počašćena sam što sam bila pozvana u Matis Absolut Lounge u Zagrebu, na predstavljanje manifestacije Dana istarskih šparuga, na kojoj su sudjelovali chef Mate Kijo Jelovac iz bujske konobe Pjero, Hrvoje Krnjević u ime Vina Cattunar iz Brtonigle i Zoran Gregorović kao predstavnik Ulja Zigante iz BujaImali smo priliku kušati jela na bazi šparuge, pa smo tako uživali u delicijama poput brusketa s paštetom od šparuga, fritaja s šparugama i špaletom, pljukanci s šparugama i špaletom, te tiramisu od šparuga.


Brusketa s paštetom od šparuga

Fritaja sa šparugama i špaletom

Pljukanci sa šparugama i špaletom

Tiramisu od šparuga


Šparuga se u Istri bere od sredine ožujka do konca travnja, stoga je proljeće idealno vrijeme da se u potpunosti iskusa sva raskoš njezina okusa. Gradeći na tisućljetnoj tradiciji mediteranske kuhinje, restorani i konobe SZ Istre pripremili su kreativne menije u kojima se šparuga, uz obvezne juhe i fritaje, pojavljuje s bijelom ribom i škampima, sirom, njokima i tjesteninom, s biftekom i pancetom, pretvara se u kreme i aperitive, pa čak i slastice, kao sladoled ili semifreddo.

"Mogućnosti su sa šparugama uistinu beskonačne, jer se njezin puni, pomalo gorkasti okus slaže s gotovo svim autohtonim istarskim namirnicama, a posebno s našim vinima i maslinovim uljima. Na menijima koje smo pripremili doista se nalazi ponešto za svakoga, i za goste koji nam jednostavno dođu gladni, ali i za one koji žele iskusiti nešto sasvim novo", ističe chef Mate Kijo Jelovac iz konobe Pjero iz Buja.
Kao i do svega što puno vrijedi, do šparuge nije lako doći, jer raste na slabije vidljivim mjestima, često u zaklonu bodljikavog grmlja. No, trud uložen u potragu i branje svakako se isplati, jer je šparuga poznata kao čuvar zdravlja i rijetko hranjiva namirnica, bogata vitaminom E važnim za prokrvljenost, zbog čega je pučka tradicija smatra i afrodizijakom.

"Šparuga se u narodu smatra i ljekovitom, a svakako je i jedan od vjesnika proljeća. Nakon duge zime, uživanje u šparugi jedan je od najboljih načina proslave dolaska toplijih dana", poručila je Sanda Bravar, direktorica TZ Grada Umaga, te pozvala sve ljubitelje šparuga, dobrih vina i maslinova ulja u SZ Istru, da se pridruže ovom slavlju koje je počelo 23.ožujka i traje do 15.tog svibnja.Dani istarskih šparuga jedna su od četiri ključne gourmet manifestacije klastera SZ Istre, uz Dane švoja, jadranskih lignji i školjaka. Klaster čine TZ Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle, kompanije Istraturist Umag i Laguna Novigrad, te mnogi drugi lokalni partneri iz privatnog sektora. Kroz jedinstveni koncept gourmet manifestacija SZ Istra predstavlja bogatu ponudu jela na bazi prepoznatljivih lokalnih namirnica, i to upravo u njihovoj sezoni.

U devetim Danim istarskih šparuga sudjeluju slijedeći restorani i konobe: u Brtonigli Astarea i Primizia by San Rocco; u Bujama Aquarius, Bassanese, Igor, La Parenzana, Malo selo, Mulino, Pjero, Rino, Rondo, San Leonardo i Sergio; u Novigradu Lungomare i San Bendetto; u Momjanu Stari podrum; u Savudriji Porto Salvore i Vila Rosseta, Restoran Maruzza; u Umagu Badi, Buščina, Da Lorenzo, Melon, Nono, Pergola, Toni i Zlatna Vala; u Zambratiji Villa Vilola. 

Tihana

Nema komentara:

Objavi komentar