petak, 14. studenoga 2014.

Kapkejk sa šampanjcem...


Ne, nije Nova Godina... :) Rođendan mi je!!!! Jel ima bolje izlike za počastit se šampanjcem?! :) Inače nisam neka mala od čaše, ali šampanjac volim popiti, ili ga u ovom slučaju pojesti. ;)
Ovi cupcakesi su tako lagani i prozračni, sa suptilnim okusom šampanjca, tako da su moje preporuke da uz njih slobodno i popijete malo tog šampanjca. :) Onako, za potpuni doživljaj.

Inače, jedino što se može pravim šampanjcem, odnosno pjenušavim vinom zvati, dolazi samo iz regije Champagne, iz Francuske, ostalo su pjenušci. 
Nije neophodno da je ovaj iz Francuske ;). 

Recept:
Cupcakes:

  • 1/2 šalice omekšalog maslaca
  • 1 šalica šećera
  • 2 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 3/4 šalice oštrog brašna
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/4 žličice praška za pecivo
  • 1/4 žličice soli
  • 1/2 šalice slatkog vrhnja
  • 1/2 šalice šampanjca

Buttercream:

  • 3 1/2 šalice šećera u prahu
  • 1 šalica omekšalog maslaca
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 3-4 žlice šampanjca

Postupak:

  • U većoj zdjeli izmiksajte šećer s maslacem, dok smjesa ne postane lagana i prozračna
  • Dodajte jedno po jedno jaje, iza svakog dobro izmiksajte, te umiješajte ekstrakt vanilije
  • U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke (brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol)
  • U trećoj zdjeli lagano pomiješajte slatko vrhnje sa šampanjcem
  • Naizmjence suhe sastojke i slatko vrhnje sa šampanjcem dodajte smjesi s maslacem, počevši i završivši sa suhim sastojcima
  • Smjesu ulijte u kalupe za cupcakese (malo više od pola kalupa bi trebali biti puni)
  • Pecite na 180 C cca 20 min
  • Ostavite da se skroz ohlade


Buttercream:

  • Izmiksajte maslac sa šećerom u prahu, otprilike 2 min, dok smjesa ne postane glatka, dodajte ekstrakt vanilije i šampanjac, te miksajte još 1 min
  • Istisnite ih po cupcakesima


Dobar tek!

Tihana

2 komentara: