Nastavljamo sa rođendanskim slavljem, što znači i novim gostovanjem na blogu! :)
Zadovoljstvo mi je što vam mogu predstaviti prekrasnu mladu damu, Mariju, Puljanku, koja stoji iza "zdravog" bloga Make it healthy .
Otkad sam ju otkrila, oduševljava me svojim zdravim, preeeefinim receptima, a za ovu svečanu prigodu, pripremila nam je Orašastu pitu sa light nadjevom od jogurta i bundeve. :)
Tko stoji iza bloga Make it healthy?
Inače, ja sam Marija, komunikolog po struci,
ali gajim veliku ljubav prema kuhanju, a posebno prema pečenju zdravih
slastica.
Trenutno radim u glazbenoj agenciji, ali
koristim svaku priliku kako bih se zatvorila u kuhinju i kreirala neke nove
recepte.
Konstantno razmišljam o namirnicama i što bih
finoga, ali i zdravoga mogla sa njima spremiti, što nekad zna i predstavljati
pravi izazov.
Koliko dugo vodiš blog i koji je razlog zbog kojeg ste se upustila u tu avanturu?
Kao
što sam već napomenula, blog sam pokrenula prije nešto više od godine dana,
odnosno 09. rujna 2013.
Već
se nekoliko godina pokušavam što zdravije i kvalitetnije hraniti, što je uz
treniranje i lakše jer tijelo i samo traži neku normalniju prehranu i pravo gorivo za snagu.
Budući
da sam oduvijek volila slastice, odlučila sam klasične deserte pretvoriti u
zdravije deserte.
Klasične
namirnice zamijenila sam, za mnoge
neobičnim namirnicama i danas stvaram i uživam u jelima i slatkim delicijama
još više nego prije.
Što
manje kupovnog, a što više homemade. Svoju strast odlučila sam podijeliti i sa
drugima i na taj način motivirati sebe i druge na zdraviju i definitivno
ukusniju prehranu.
Misliš li da je kod nas razvijena food blogerska scena?
Koliko sam imala priliku primjetiti, u posljednje vrijeme food blogerska
scena se sve više razvija u našim krajevima, što mi je jako drago, iako bih
voljela i kada bi se stvorilo više mjesta za nas healthy foodie, kao što je to
i u inozemstvu. Zdrava kuhinja je izazovna, izuzetno zanimljiva i jednostavna.
Koje je prvo jelo koje si skuhala?
Iskreno, ne sjećam se koje je bilo moje prvo jelo, no slastice se jako
dobro sjećam jer to bila jedina slastica koju sam gotovo tjedno pripremala. To
je bio najobičniji KUGLOF!! Kao što možete primjetiti oduvijek su mi omiljene
stvari bile jednostavne. Takva je danas i moja kuhinja, iako si povremeno volim
i malo zakomplicirati stvari.
Koju namirnicu uvijek moraš imati u kuhinji?
Teško je odbrati baš jednu namirnicu koju uvijek moram imati kod kuće,
ali kad već moram, odbrati ću zobene pahuljice. Pregršt recepata moguće je
stvoriti sa ovom namirnicom tako da je to defitivno nešto što uvijek imam kod
kuće, uz orašaste plodove, svježe voće, agavin sirup i kokosovo ulje. A od
začina moram spomenuti cimet, kojeg koristim gotovo svuda!
Što rađe kuhaš, slatko ili slano?
Iako češće pripremam slatke delicije, voljela bih se više posvetiti i
eksperimentiranju sa slanim jelima. Slatko preferiram ujutro uz jogurt i nakon
jela komadić nečeg takvog, dok u ostatku dana volim pojesti nešto slano. Ono
što mi je velika želja, je češće priremati raznorazne juhe i naučiti nešto više
o začinima i u kojim jelima ih koristiti.
Koje ti je najdraže jelo?
Mislim da nemam omiljeno jelo,
iako obožavam raznobojne i bogate salate. To je nešto u čemu zbilja uživam.
Pored kuhanja, koje hobijima se još baviš?
Glavni
hobi, koji više i nije hobi nego pravi lifestyle kao i zdrava kuhinja je
trening! Redovito treniram već 3 godine, a zdrava prehrana je nekako i došla sa
time.
Znate
kako kažu…u zdravom tijelu je zdrav duh! ;)
Uskoro završavamo 2014.g. po čemu ćeš ju pamtiti?
2014.
godina je definitivno bila puna iznenađenja, poslovno kao i privatno.
Otvorile
su mi se nove mogućnosti u razvijanju svog omiljenog kutka, Make it Healthy
bloga, počela sam raditi u jednom dosada nepoznatom, ali zanimljivom glazbenom
svijetu, a bilo je tu i privatnih pozitivnih i negativnih iznenađenja, no taj
dio ću zadržati za sebe. Ovo će defitivno biti godina za pamćenje, godina
velikih promjena za mene!
Kojim receptom ćemo proslaviti prvi rođendan bloga?
Jesen je, sezona buče u punom je tijeku. Ova
namirnica oduševljava me svaki put kada nešto napravim sa njom, tako da je recept koji sam odabrala za proslavu tvog
prvog rođendan Orašasta pita sa light nadjevom od jogurta i buče. To je trenutno
i najčitaniji i omiljeni recept na blogu.
Prava
jesen na tanjuru!
Integralna podloga, lagani nadjev i orašaste začinjene mrvice za kraj...savršeno!
Integralna podloga, lagani nadjev i orašaste začinjene mrvice za kraj...savršeno!
Sastojci za podlogu:
100 g ječmenog integralnog brašna
40 g pirovog brašna
60 g oraha
2 velike pune žlice tahini paste
3 velike žlice agavinog sirupa
3 velike žlice extra djevičanskog kokosovog ulja
Prvo stavite suhe sastojke u blender i sameljite sve na fino.
Dodajte tahini pastu, agavu i kokosovo ulje i ponovo blendajte.
Svi sastojci se moraju dobro spojiti.
Prebacite smjesu u mali okrugli kalup obložen masnim papirom i rukama, koje ste blago navlažili vodom, utisnite ravnomjerno smjesu na kalup.
Možete malo izbockati površinu tijesta vilicom.
Stavite peći na 180 C stupnjeva 10-ak minuta.
Nakon toga izvadite i ostavite da se malo ohladi.
U međuvremenu pripremite nadjev...
Sastojci za nadjev:
1 jogurt, cca 175 g
250 ml pirea od muškatne / puter bundeve
mrvu ribanog muškatnog oraščića
oko 1/2 žličice cimeta
1 jaje
10 g vanilin šećera
2 1/2 velike žlice agavinog sirupa
Izmiksajte jogurt sa pireom od bundeve. Dodajte muškatni oraščić, cimet i vanilin.
Zatim razbijte jedno jaje u smjesu i dodajte agavu.
Sve dobro promiješajte.
Na već pola pečenu podlogu, ulijte nadjev.
Zatim posipajte i orašasti začinjeni posip koji ćete napraviti od:
100 g miješanih orašastih plodova ( orah, badem, lješnjak...)
cimet
vanilin šećer
Orašaste plodove je potrebno samljeti na relativno grubo u blenderu.
Sipajte njih, malo cimeta i vanilina na nadjev i pecite na 180 C stupnjeva, malo više od pola sata.
100 g ječmenog integralnog brašna
40 g pirovog brašna
60 g oraha
2 velike pune žlice tahini paste
3 velike žlice agavinog sirupa
3 velike žlice extra djevičanskog kokosovog ulja
Prvo stavite suhe sastojke u blender i sameljite sve na fino.
Dodajte tahini pastu, agavu i kokosovo ulje i ponovo blendajte.
Svi sastojci se moraju dobro spojiti.
Prebacite smjesu u mali okrugli kalup obložen masnim papirom i rukama, koje ste blago navlažili vodom, utisnite ravnomjerno smjesu na kalup.
Možete malo izbockati površinu tijesta vilicom.
Stavite peći na 180 C stupnjeva 10-ak minuta.
Nakon toga izvadite i ostavite da se malo ohladi.
U međuvremenu pripremite nadjev...
Sastojci za nadjev:
1 jogurt, cca 175 g
250 ml pirea od muškatne / puter bundeve
mrvu ribanog muškatnog oraščića
oko 1/2 žličice cimeta
1 jaje
10 g vanilin šećera
2 1/2 velike žlice agavinog sirupa
Izmiksajte jogurt sa pireom od bundeve. Dodajte muškatni oraščić, cimet i vanilin.
Zatim razbijte jedno jaje u smjesu i dodajte agavu.
Sve dobro promiješajte.
Na već pola pečenu podlogu, ulijte nadjev.
Zatim posipajte i orašasti začinjeni posip koji ćete napraviti od:
100 g miješanih orašastih plodova ( orah, badem, lješnjak...)
cimet
vanilin šećer
Orašaste plodove je potrebno samljeti na relativno grubo u blenderu.
Sipajte njih, malo cimeta i vanilina na nadjev i pecite na 180 C stupnjeva, malo više od pola sata.
Hvala Mariji što je bila dio ovog malog slavlja! :)
Tihana
Redovito čitam Marijin blog. Podržavam zdravije verzije i što manje 'praznih' kalorija. Potpuno sam se pronašla u ovom za zobene. <3
OdgovoriIzbrišiSretan blogorođendan još jednom! ;)
Ja obožavam njene recepte!
IzbrišiTotalno pomiče granice slastičarstva.. :)
Hvala ti puno! 💕
Draga Tihana, još jednom želim ti sretan dupli rođendan i još puno puno finih recepata ;)
OdgovoriIzbrišiHvala ti što si me pozvala u goste, jako mi je drago što sam dio ovog slavlja! <3
Draga Marija,
IzbrišiHvala ti puno puno puno ma svemu! 💕
Definitivno mislim da pomičeš granice slastičarstva i zaslužuješ da se za tebe čuje! 💞
Puno ti hvala na komplimentu, puno mi znači :*
IzbrišiGreat post Tiha! Looks delicious! What restaurant have you had the best dessert? Remember to add it to your Besty List! http://www.thebesty.com/tihauzemljislatkisa
OdgovoriIzbrišiOdlična pitica!
OdgovoriIzbriši