nedjelja, 23. studenoga 2014.

Blogorođendan - gostovanje DARKOVA WEB KUHARICA/ recept Firecracker Shrimps...


Da ne bi rekli da radim diskriminaciju, ovoga puta u goste dovodim jednog jako dragog muškog blogera, Darka, koji se "skriva" iza bloga Darkova Web Kuharica... :) Sigurno ga većina od vas zna, pa sam sigurna da će vas ovaj post jako zanimati. ;)

Majstor je u slanim jelima, rastura s mesom, i obzirom da je skroman i ne želi si to priznati, ne zaostaje nimalo ni sa slatkim ;).

Da napravimo balans slatkog i slanog, Darko nam je za rođendan pripremio Finger Food, Firecracker Shrimps, iliti po naški, Kozice pržene u tijestu s pikant umakom i kineskim umakom! :) Mljac!

Tko stoji iza bloga Darkova Web Kuharica?

Bok, zovem se Darko :). Zaljubljenik sam u hranu, fotografiju, glazbu, tehnologiju i sve uz njih vezane stvari. Nakon nekog vremena igrom slučaja i na nagovor prijateljice pokrenuo sam Web Kuharicu kao osobni projekt koji je sada prerastao u strastveni hobi.

Koliko dugo vodiš blog i koji je razlog zbog kojeg ste se upustio u tu avanturu?

Blog vodim oko godinu i pol, a osim nagovora prijateljice glavni pokretač za njegovo redovno ažuriranje je velika radoznalost i želja za isprobavanjem novih jela, namirnica i njihovih kombinacija. Do prije nekoliko godina bio sam dosta izbirljiv što se hrane tiče, a kroz blog prvenstveno sebe motiviram da isprobam jela koja prije možda ne bih. A najdraže mi je što si svakim novim isprobanim jelom dokazujem koliko sam bio u krivu što sam ih do sada izbjegavao.

Misliš li da je kod nas razvijena food blogerska scena?

Mislim da je kod nas, ali i u regiji, jako razvijena food blogerska scena. Puno nas ima koji smo potrebu i ljubav prema hrani i kuhanju odlučili pretočiti u fotografije i prateći tekst. Drago mi je da ima i puno ljudi koji prate sve naše objave i rado se aktivno uključuju u rasprave i savjetovanje kako svako jelo ili namirnicu još bolje iskoristiti.

Koje je prvo jelo koje si skuhao?

Jaja na oko pa pomfrit :). A od "složenijih" jela prvo kojeg se sjećam je bio đuveč riža. Njega sam obožavao i do fakulteta uz sve vrste juha to je bio jedini način da u sebe unesem neku vrstu povrća.

Koju namirnicu uvijek moraš imati u kuhinji?

Obavezno jaja! Čim mi njihov broj padne ispod 30 zovem baku i naručujem novu pošiljku, a to se jako često događa. Mislim da me zato bakine koke ne vole previše :).

Što rađe kuhaš, slatko ili slano?

Definitivno slano. Za slatkim imam rijetko potrebu tako da mi se sva kuhinja bazira na slanim jelima. Slatko ako i zaluta na meni to je zato što želim počastiti nekoga, jer nikad si gladan neću složiti neki kolač.

Koje ti je najdraže jelo?

Prije par godina bi na to pitanje odmah znao odgovor. Danas je to ipak puno teže. Volim skoro sve iz talijanske kuhinje, a i meksička mi je posebno draga zbog jakih začina (chilli!) i upotrebe svježeg povrća. Ali kada moram nešto brzo pripremiti što će me s guštom zasititi obično se primim tjestenine i nekog umaka uz nju. Pa mogu reći da mi je to onda jedno od dražih jela bez obzira da li je pripremam s umakom od mesa ili povrća, crvene, bijele ili žute boje.

Pored kuhanja, koje hobijima se još baviš?

Nemam aktivnih hobija kojima se redovno bavim. Većinu njih sam uključio u svoj redovan život i dio su mi dnevne rutine pa ih više ne smatram pravim hobijima. Tu se nađe uvijek vremena za guštanje s biciklom, ples svaki put kada izađem van s prijateljima, filmovi i serije te naravno fotografija. Ona mi je najnoviji od svih hobija i trenutno najviše slobodnog ali i poslovnog vremena odlazi upravo na nju.

Uskoro završavamo 2014.g. po čemu ćeš ju pamtiti?

Ovu godinu ću pamtiti po promjenama. Ne znam da li bi mogao koju posebno istaknuti tako da neću diskriminirati i ostavit ću odgovor na tome :).

Kojim receptom ćemo proslaviti prvi rođendan bloga?

Htio sam ti prvo pripremiti neki desert pošto se radi o rođendanu, a po njima si i poznata, ali kako bi prvo trebao tvoju poduku za njih ipak sam se odlučio za nešto slano. Djelom pikant i meksički, djelom kinesko. I naravno pošto se slavi, da bude u finger food stilu i prikladno za rođendansku zabavu i druženje s nogu. Tako da donosim tzv. firecracker shrimps recept na moj način. Nadam se da će ti se svidjeti.




Sastojci:
Očišćeni repovi kozica
Listovi za pite
Svježi bosiljak
Koncentrat rajčice
Riblji umak (fish souce)
Tahini
Jaje
Sol, chili

Recept:

Nisam navodio količine namirnica u sastojcima jer za ovo jela ne treba previše brinuti o njima, pa slobodno sami povećavajte količine ovisno o količini kozica koju ćete pripremati.

Repove kozica lagano zarežite na više mjesta s unutarnje zavinute strane. Tako će se one izravnati i kasnije će vam biti lakše raditi s njima.

Poslažite ih na tanjur da vrhovi (repovi) gledaju prema van.

U omjeru  50/50 u zasebnoj posudi pomiješajte riblji umak i koncentrat rajčicu. Ako nemate ribljeg umaka možete staviti i soja umak. Dodajte po potrebni soli te žličicu tahinija. Pomještajte sve dobro te kistom premažite marinadu preko kozica (ne i preko repova kozica, njih želite ostaviti čistima).

Uzmite par listova za pite pa ih prerežite na 6 jednakih kocki, a njih onda po dijagonali na trokute.

Uzmite jedan trokut i na doljnji dio, okomito na dužu stranicu trokuta, stavite kozicu a po njoj posipajte malo svježeg bosiljka.

Kozicu čvrsto počnite motati, i kada dođete do sredine vrh trokuta preklopite prema unutra te nastavite s motanjem. Pred kraj list malo premažite razmućenim jajetom kako bi se ulovio i ostao fiksan.

Ponovite postupak dok ne potrošite sve kozice.

Pržite ih u dubokom ulju par minuta na srednje jakoj vatri dok ne dobiju zlatno smeđu boju, a kada su gotovi odložite ih na papirnati ubrus da se upije višak masnoće s njih.

Kozice možete poslužiti odmah tople ali i hladne uz razne umake. Ja sam za ovaj recept koristio standardni brzi salsa umak s pasiranom rajčicom i začinima (puno chilija), a kao drugi umak sam koristio kinesku slatko kiselu verziju sa sezamom, soja umakom, đumbirom, rižinim octom i šećerom.















Sretan rođendan još jednom Tihana i dobar tek!

Hvala Darkić! :)

Tihana

4 komentara:

  1. Sve je savrseno! e šta bih dala da sam sa vama bila! Darkić....bravo za intervju!

    OdgovoriIzbriši
  2. Odgovori
    1. Hvala :) jednostavno, iako ima posla dok se sve ne zamota, ali baš ukusno. Nestale su u 60 sekundi kad je shooting bio gotov :D

      Izbriši