Sweet-Spicy-Hot Galette... na prvu izgleda kao nešto slano... ali nije! ;) Slatko je, ljuto, prebogato začinima...
Jabuka, chilli, med, muškatni oraščić, ružmarin... ne mogu ja protiv sebe i spajanju slatkog s ljutim. I naravno kad sve to spojim u pitu. To sam ja! To je kolač za mene :).
A ovaj rustikalni izgled me svaki puta obori s nogu. :)
Galette je naziv koji se koristi u francuskoj kuhinji za prhko tijesto u obliku kruga. Punjenja mu mogu biti svakojaka, slana, slatka, voće, povrće. Što god poželite.
Ne mogu vam opisati koliko je ovo finoooooo! Čim uđe u pećnicu, počnu sokovi raditi svoje, i izlaze takvi božanstveni mirisi, da jedva dočekate da ih izvadite i navalite. A ooookus! Rapsodija u ustima...
Recept:
Tijesto:
- 2 šalice glatkog brašna
- prstohvat soli
- 1 1/2 žlice šećera
- 1 šalica hladnog maslaca
- 2 žlice hladne vode
Punjenje:
- 3 šalice Granny Smith jabuka (oguljenih i narezanih na ploške)
- sok 1 limuna
- 2 žlice šećera + malo za posipati
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- 2 žlice svježeg ružmarina (sitno narezanog)
- 2 žlice chillija (Jalapeno, anaheim, hatch, poblano), ovisi koliko ljuto želite
- 2 žlice meda
- 1 jaje
Postupak:
- Mikserom dobro razradite brašno, sol, šećer i maslac (dok se dobijete mokru pijeskastu teksturu)
- Dodajte 2 žlice vode, još malo mikserom razradite, te prebacite na radnu površinu i oblikujte tijesto u kvadrat (oblik maslaca)
- Tijesto umotajte u prozirnu foliju, te stavite u hladnjak na min sat vremena (do 2 dana)
- Jabuke ogulite i narežite na ploške
- Dodajte im limunov sok, šećer, muškatni oraščić i ružmarin
- Tijesto razvaljajte na debljinu cca 4-5 mm, te izrežite krugove željenog promjera (ovisi želite li manje ili veće)
- Na sredinu posložite jabuke, ostavite krajeve prazne kako bi ih mogli zavrnuti preko
- Posipajte chillijem i prelijte medom
- Prebacite krajeve tijesta preko jabuka, premažite jajem i posipajte šećerom
- Pecite na 190 C cca 30 min (dok rubovi ne posmeđe)
- Ostavite na rešetki da se ohlade
Tihana
Nema komentara:
Objavi komentar