Obožavam ovu nijansu ljubičaste... deep purple... A maline i borovnice su idealne za izvući ovu prekrasnu boju.
Vidjeh ih danas na placu, pa odlučih malo obojati današnji kolač. Međutim, nisam obojala samo njega. :) Kuhinja je dobila jednu novu dimenziju. ;) A bome i moj šircl, iliti pregača. :)
Ako nemate svježe voće, slobodno iskoristite i smrznuto. Ja sam još imala malo smrznutog miješanog voća, tako da sam dodala još i maline, i ribizle.
Kolač je i po pripremi, i po izgledu, i po okusu vrlo jednostavan. Nema puno kompliciranja. Samo sve izmiješate, bacite u pećnicu, izvadite i uživate u kompaktnom, finom, laganom, kiselkastom, jako malo slatkom kolaču. Tako da je izvanredan za one koji ne vole jako slatke deserte. A to sam ja. :)
Recept:
- 4 jaja (sobne temp)
- 1 žlica vode
- 1/2 šalice šećera
- 50 g otopljenog maslaca
- 35 g šumskog voća (kupine, borovnice, maline)
- 1 šalica brašna
- 2 šalice mlačnog mlijeka
- 2 žličice ekstrakta od vanilije
Postupak:
- Odvojiti bjelanjke od žumanjaka
- Od bjelanjaka napraviti čvrsti snijega
- U drugoj zdjeli mikserom izraditi žumanjke sa šećerom, žlicom vode i ekstraktom vanilije
- Dodati otopljeni maslac i miksati još cca 1 min
- Šumsko voće dobro usitniti u blenderu (do razine paste, al da ostane tu i tamo sitnih dijelova)
- Pastu umiješati u smjesu sa žumanjcima, te dodati brašno
- Sve dobro izmiješati
- Na kraju dodati u par navrata špatulom snijeg od bjelanjaka
- Staviti u prethodno namašćeni i pobrašnjeni kalup
- Peći na 160 C cca 50 min
- Posipati šećerom u prahu
Dobar tek!
Tihana
Od svih kolača najdraži su mi takvi voćni biskviti! Kad sve zajedno smuti i ispeče, a na kraju bude tako fino i sočno bez obzira što nema nekih krema i fila! Za ovo bi čak mogla naći i vremena! ;)
OdgovoriIzbrišija općenito ne volim kremaste niti preslatke kolače, tako da je ovo idealno za takve ko ja... a i brzo je gotovo! kad isprobate, javite dojmove... ;)
OdgovoriIzbrišiIzgledaju nestvarno (dobro)!
OdgovoriIzbrišihvala! :) i fini su k tome... ;)
OdgovoriIzbriši