utorak, 14. lipnja 2016.

Crvena pizza ...


Svi volimo pizzu! Ali da li ste ikad probali pizzu sa tijestom od cikle?

Ja sam ju prvi puta radila, i oduševljena sam! :) Mekana, s laganom zemljanom notom, slatkasta, a o izgledu da i ne govorim... :) 
Ako želite nekog impresionirati, ovo će biti pun pogodak! :)
Za toping sam iskoristila šparoge, koje su u svojoj punoj sezoni, a njihov lagano gorkasto okus daje savršen balans tijestu, rikolu, raznobojne mini rajčice, bosiljak, mozzarellu i jaja. 
Jednom riječju, bogatstvo okusa i boja! 


Recept:
  • 1 šalica mlake vode
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 480 g glatkog brašna
  • 1 1/2 žličica soli
  • 2 žliice meda
  • 3/4 šalice pirea od cikle (2 veće kuhane cikle)
  • 120 g mozzarelle
  • 10-12 stabljika šparoga (prethodno oguljene, blanširane i umočene u 1 žlicu maslinovog ulja sa malo soli i papra)
  • 3 meko kuhana jaja (narezana na kriške)
  • 1 kuhana cikla (narezana na kriške)
  • 100 g mini rajčica
  • šaka rikole
  • par listova bosiljka



Postupak:
  • Zajedno pomiješajte vodu sa kvascem, dodajte brašno, sol, med i pire od cikle
  • Miksajte sve nastavkom za tijesto dok ne dobijete glatko, lagano ljepljivo tijesto (ako vam se previše ljepi, slobodno dodajte još brašna)
  • Posudu u kojoj će se tijesto dizati lagano nauljite maslinovim uljem, te prekrijte posudu i stavite na toplo da se diže cca 1,5 h (dok se ne udvostruči)
  • Tijesto prerežite na dva dijela (za dvije pizze, ili jednu polovicu zamrznite, do 3 dana)
  • Na pleh stavite papir za pečenje, te prstima jednu polovinu tijesta izvaljajte na debljinu cca 5 mm
  • Rastrgajte polovicu mozzarelle, na to posipajte pola količine rikole, poredajte prethodno blanširane šparoge (vrlo kratko ubačene u kipuću vodu, a zatim odmah ubačene u hladnu vodu)
  • Stavite narezanu na kriške ciklu i jaja, mini rajčice, ostatak rikole i ostatak mozzarelle i par listova bosiljka
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 260 C 10tak min

Dobar tek!

Tihana

4 komentara:

  1. Zaista posebno i odlična ideja. Iako, meni je pizza pizza, ona koja miriše po origanu. :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slazem se, ali uvijek je dobro isprobavati nove stvari ... ;)

      Izbriši
    2. Slazem se, ali uvijek je dobro isprobavati nove stvari ... ;)

      Izbriši
  2. ja sam vise puta dodala cikle u tijesto da dobijem ovu predivnu boju i ukus, plus dopada mi se kombinacija namirnica sto si koristila. Inspirisala si mene ovom idejom, nadam se uskoro da dodajem cikle i u pizza tijestu!

    OdgovoriIzbriši