Ako ne volite variva, mislim da bi se sa ovim to moglo promijeniti... :)
Ima svega, rajčica, paprika, luka, češnjaka, origana, peršina, cimeta, jaja, chillija... Ja koja nisam neki ljubitelj jaja ni u kojem obliku, osim u kolačima, ovo sam pojela ko blesava! :)
Najviše posla imate sa sjeckanjem.. :)
Ako mislite da je komplicirano obzirom da rajčicama trebate skinuti kožu, vjerujte mi nije... samo napravite zarez na dnu svake rajčice u obliku slova X, stavite kratko u kipuću vodu, zatim ih kratko šokirate u hladnoj, i već ćete vidjeti da će im se koža sama početi otvarati.. samo nožem krenete od X-a, i gotovi ste za minutu... doslovno! ;)
Ovo varivo je idealno za poslužiti ga uz kruh sa češnjakom i peršinom, i onako vrućeg iz pećnice umakati ga u ovaj prefini toč. :)
Recept:
- 10 rajčica
- 3 paprike (crvena, žuta, zelena)
- 1 luk
- 4 režnja češnjaka
- 4 jaja
- svježi origano
- 1 žličica cimeta
- 1 žlica šećera
- prstohvat soli
- grubo mljeveni papar
- chilli (po želji)
- 1 okrugli kruh
- 4 žlice maslinovog ulja
- svežanj peršina
- 3 žlice ribanog sira
Postupak:
- Rajčicama na dnu nožem napraviti razrez u obliku slova X i staviti ih u kipuću vodu na par minuta
- Izvaditi ih i staviti u zdjelu s hladnom vodom, te oguliti kožu i narezati na veće kocke
- Paprike oprati, očistiti od koštica i isto narezati na veće komade
- U lonac staviti ulje, na koje stavimo 2 sitno narezana režnja češnjaka (ostala dva ostaviti za kruh) i luk, dok ne dobiju zlatnu boju
- Dodati papriku i rajčice
- Posoliti, popapriti, dodati šećer, cimet, origano i pola količine sitno narezanog peršina (ostatak ostaviti za kruh)
- Izmiješati sve i staviti da se kuha na laganoj vatri cca 20tak min
- Napraviti male udubine šefljom (za jaja), te pažljivo razbiti jaje u svaku udubinu
- Poklopiti i kuhati još 10tak min
- Posipati ostatkom peršina i grubo mljevenim paprom
- Za to vrijeme u kruhu napraviti rezove u obliku kockica (ne dokraja, nego do pola)
- Maslinovo ulje izmiješati zajedno sa ostatakom češnjaka i peršina
- U udubljenja prstima ugurati smjesu, posipati ribanim sirom i staviti u pećnicu na 180C, 10tak min (dok se sir ne otopi)
Ja obožavam ovo jelo jesti direktno iz lonca i umakati kruh... :)
Dobar tek!
Tihana
Da da, to je to. Super ukusno . Slažem se sa idejom za hleb i umakanje!
OdgovoriIzbrišiNikada ne jedem jaja ovako jer nikada ne spremam jaja za glavni obrok, ali možda se sada predomislim jer ovo mi se čini fantastičnim! Odlična prezentacija!
OdgovoriIzbrišiHvala! :*
IzbrišiHvala! :*
Izbriši