Stolen ili bisupski kruh je njemački kolač koji se najčešće priprema za Božić.
Radi se od kandiranog ili sušenog voća i orašastih plodova. Naziv za ovaj kolač je došao je iz riječi Striezel strüzel ili stroczel, što znači “probuditi”. U Njemačkoj se kolač poklanja prijateljima i obitelji u trajanju božićnih dana. Danas je nadaleko poznat u cijelom svijetu.
Inače se radi bijela verzija, bez čokolade, ali zašto ga ne malo promijeniti? :)
Ako volite, slobodno možete dodati i marcipan masu.
Recept:
- 140 g šećera
- 4 jaja
- 50 g lješnjaka i oraha (usitnjenih)
- 100 g kandiranog voća
- 50 g otopljene čokolade
- 140 g glatkog brašna
- naribana korica naranđe
Postupak:
- Mikserom dobro razradite žumnajke sa šećerom, dok ne dobijete pjenastu smjesu
- Dodajte lješnjake, orahem koricu naranđe i kandirano voće, sve dobro izmiješajte
- Spatulom umiješajte otopljenu čokoladu
- Naizmjence u par navrata dodajte brašno i snijeg od bjelanjaka
- Ulijte u prethodno namašćen i pobrašnjen kalup
- Pecite oko 40 min na 190C
- Posipajte šećerom u prahu ili kandiranim voćem ili orašastim plodovima
Dobar tek!
Tihana
Nema komentara:
Objavi komentar