Ova bogata torta je savršen gluten free (bez brašna) desert za ekstremne ljubitelje tamne gorke čokolade. Ali i za one koji vole u tom slatkom osjetiti onaj ljuti "kick". Torta nema jedan glavni sastojak, već dva! Čokoladu i kajanski papar.
Nije preslatka, a na vrhu jezika osjećate lagano peckanje. Savršenstvo! :)
Torta je idealna za one koji paze na liniju (mislim, ko ne pazi? :) ), jer vjerujte mi, toliko je puna okusom i zasitna, da nećete sigurno posezati za drugom kriškom. Bar sat vremena. ;)
Recept:
- 1/2 šalice maslaca
- 1 šalica kakaa u prahu
- 1 šalica šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/4 žličice soli
- 1/2 žličice kajanskog papra
- 3 jaja (lagano izmućenih)
- 200 ml slatkog vrhnja (hladnog)
- 150 g krem sira
- 3 žlice šećera u prahu
Postupak:
- Maslac otopite na laganoj vatri
- Kad se malo ohladi, dodajte kakao, šećer, ekstrakt vanilije, sol i kajanski papar
- Jaja lagano izmutite i dodajte smjesi s kakaom, sve dobro izmiješajte
- Ulijte u kalup (promjer 20 cm) koji ste prethodno namastili i posipali kakaom
- Pecite na 150 C cca 40 min
- Ostavite da se ohladi 10tak min pa ga izvadite iz kalupa
- Slatko vrhnje kratko razradite dok ne očvrsne
- Dodajte sir i šećer u prahu, te još kratko izmiksajte dok ne dobijete glatku kremu
- Kad se kolač skroz ohladio, premažite ga kremom i rasporedite borovnice po vrhu (možete koristiti bilo koje drugo bobičasto voće)
Dobar tek!
Tihana
Nema komentara:
Objavi komentar