petak, 7. ožujka 2014.

Zdravi slatko-slani Browniesi


Iako nisam neki fan Browniesa, ovog tipičnog američkog preslatkog, prezasitog, preljepljivog.... pre, pre, pre... svega kolača, ova "zdrava" varijanta me oduševila. I vrlo brzo ću ga opet raditi. :) Iako ne mogu reći ni za ovu varijantu da je lagana, nije, ali zato nije uopće preslatka, dapače, gorkasta je zbog kave, kakaa i čokolade s visokim udjelom kakaa. Zasitno je od svih tih orašastih plodova i datulja, tako da se ne morate bojati da ćete pretjerati s konzumacijom. ;) Nećete moć... Valjda! :)
Što je najbolje u njemu nema niti brašna, niti šećera, niti se peče. :) Idealno! Samo sve usitnite, spojite, stavite u hladnjak na sat vremena i uživate! :) 


Recept:

  • 250 ml badema                 
  • 150 ml oraha
  • 100 ml indijskih oraščića
  • 1 žličica kave (prah)
  • 150 ml kakaa
  • 100 ml kokosovog brašna
  • ekstrakt vanilije
  • prstohvat soli
  • 500 ml (cca 350 g) sušenih datulja
  • 25 ml agavinog sirupa


Preljev:

  • 50 g tamne čokolade
  • krupna morska sol              


Postupak:

  • U blender stavite 200 ml badema, 100 ml oraha, 50 ml indijskih oraščića i žličicu kave, te usitnite do finog praha
  • Dodajte kokosovo brašno, kakao, ekstrakt vanilije, prstohvat soli i blendajte sve zajedno dok se sve fino ne sjedini
  • Prebacite mješavinu u drugu zdjelu
  • Datulje stavite u blender i usitnite do što manjih komadića
  • Dodajte mix orašastih plodova i sirup od agave, i sve dobro izblendajte dok ne dobijete smjesu sličnu "tijestu"      
  • Nasjeckajte 50 ml badema, 50 ml oraha i 50 ml indijskih oraščića i dodajte smjesi
  • Još jednom sve dobro izmiješajte
  • Smjesu stavite na pek papir i dobro rukama pritisnite 
  • Stavite u hladnjak na min sat vremena

  • Čokoladu otopite, te prelijte preko browniesa, te pospite krupnom morskom soli





Uživajte prožimajući divne okuse...

Tihana

Broj komentara: 5: