ponedjeljak, 4. srpnja 2016.

Millefeuille s kremom od čokolade i brandya i karamelom sa bademima...


Millefeuille, ili u prijevodu "tisuću listića", zbog lisnatog tijesta, poznatog i pod nazivom Napoleon
, inače spada u francuske deserte, makar točno podrijetlo mu nije poznato.
 
Tradicionalno, Millefeuille se sastoji od tri sloja lisnatog tijesta, izmjenjujući se s dva sloja kreme od vrhnja (creme pâtissière), ali ponekad se poslužuje i samo sa šlagom ili džemom. Zadnji sloj tijesta se u pravilu posipa šećerom u prahu, ali danas postoje varijante i sa kakaom, mrvicama, tostiranim bademima, ili čak ostakljena glazurom ili fondantom.


Prošli puta sam radila varijantu sa jagodama i mascarponeom, ali ovoga puta sam išla za malo "elegantnijom" verzijom, sa kremom od čokolade i brandya, i dodatkom karamele s bademima. Samo jedna riječ, mmmm... 
 
Recept:
  • 500 g lisnatog tijesta
  • 1 bjelanjak
Krema:
  • 220 g tamne čokolade (58 % kakaa)
  • 110 g mliječne čokolade
  • 40 ml brandya
  • 450 ml slatkog vrhnja
Karamel s bademima:
  • 80 g badema
  • 220 g šećera
  • 60 ml vode

Postupak:
  • Lisnato tijesto razvaljati na tri pravokutnika 10x20 cm
  • Premazati svako bjelanjkom i staviti u pećnicu na 220 C 20tak min
  • Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi 

  • Za kremu, čokoladu sa brandyem otopiti na pari
  • Dodati u slatko vrhnje, i mikserom razraditi dok ne dobijete kompaktnu kremu
  • Za karamel, u loncu otopiti šećer sa vodom, ne miješati!
  • Bademe kratko na tavi prepržiti, i usitniti ih
  • Kad se otopi šećer i dobije lijepu zlatnu boju, maknuti s vatre, i odmah dodati tostirane bademe, promiješati i preliti na hladan pleh, spatulom izravnati
  • Ostaviti kratko da se stvrdne, i nožem usitniti na manje komadiće
  • Na jedan pravokutnik lisnatog tijesta staviti dio kreme, posipati karamelom, staviti drugi pravokutnik, ponoviti opet s dio kreme i opet posipati karamelom, na vrh staviti zadnji pravokutnik, posipati šećerom u prahu i posipati ostatkom karamele s bademima
  • Staviti u hladnjak na sat vremena da se krema stegne 

Dobar tek!

Tihana

Broj komentara: 6:

  1. Ovo je zaista posebno i odlično. Pretpostavljam da bi mi 500 g svježeg, gotovog lisnatog ne bi bilo dovoljno za smislene porcije. Ili bi, ako ga prepolovim po dužini, pa režem na tri ddjela po širini. Ali dobila bih samo 2 porcije. Ili sam nešto krivo izračunala?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dovoljno je 500 g lisnatog.. Razvaljate ga uzduz na nekih 20x30cm i narezite dva pravokutnika.. Kad se ispeku, dici ce se malo, tako da svaki jos prerezite uzduz da dobijete cetiri sloja.. ;)

      Izbriši
  2. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši