petak, 17. lipnja 2016.

Cheesecake sa trešnjama i bademima...



Stiglo je moje najdraže godišnje doba! :) a s njime i sve blagodati okusa i boja koje ono pruža... Tržnice su prepune domaćeg voća i povrća! Jedno od tog ljetnog voća su i meni omiljene slatke, mesnate trešnje... 

Čim sam ih zapazila na tržnici, odmah sam dobila ideju da bih mogla napraviti cheesecake. 
Ovaj cheesecake se peče, i nije zbiti kako znaju cheesecakeovi biti, ne, ovaj je prozračan, mekan, sočan, lagano kiselkast, osvježavajuć. Idealan za ljetne večeri uz čašu vina i dobro društvo. ;)

Recept:
  • 425 g trešanja (okoštenih i opranih)
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • 1 žličica sirupa od agave

Podloga:
  • 200 g Grancereale keksa Classic
  • 1/4 šalice mljevenih badema (može i bez)
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • prstohvat soli
  • 5 žlica otopljenog maslaca

Krema:
  • 450 g krem sira (sobne temp.)
  • 2/3 šalice šećera
  • 1 žličica soli
  • 3 žlice glatkog brašna
  • 4 jaja (sobne temp.)
  • 2/3 šalice slatkog vrhnja (sobne temp.)
  • 2 žlice limunovog soka
  • 1 1/2 žličica ekstrakta vanilije
  • 3/4 žličice ekstrakta badema

Postupak:
  • Trešnje staviti u lonac zajedno sa smeđim šećerom i sirupom od agave, te kuhati cca 10tak min dok ne ispuste sok
  • Ostaviti da se malo ohladi, i izblendati dok se ne dobije fina glatka pasta
  • Kekse izmrviti isto u blenderu, dodati bademe, šećer, prstohvat soli i otopljeni maslac, još malo izblendati da se sve dobro sjedini
  • U kalup (25 cm) staviti na dno papir za pečenje, te prebaciti kekse koje dobro žlicom utisnite u dno
  • Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 C 10 min
  • Izvadite iz pećnice i ostavite da se podloga skroz ohladi

  • Temp. pećnice sada smanjite na 160 C
  • U većoj zdjeli izmiksajte dobro krem sir sa šećerom, dok ne dobijete glatku smjesu, bez grudica
  • Dodajte sol i brašno i opet izmiksajte
  • Dodajte jedno po jedno jaje, iza svakog dobro izmiksajte
  • Zatim ulijte slatko vrhnje, limunov sok, ekstrakt od vanilije i badema, izmiksajte, te nakraju ulijte ohlađenu pastu od trešanja, i sve zajedno izmiksajte dok se boja skroz ne ujednači
  • Ulijte smjesu na pečenu podlogu, i vratite u pećnicu na 160 C cca 45-50 min
  • Ostavite da se dobro ohladi, i stavite u hladnjak preko noći (ili na par sati) da se dobro stvrdne

Dobar tek!

Tihana

3 komentara: