petak, 19. lipnja 2015.

(GASTROSFERA) Pita od rabarbare i jagoda...



Napokon sam je se dočepala! Bome me namučila... :) Ne znam koja je to misterija oko nje, ali zaslužuje naziv "zaboravljena biljka".
Nažalost danas većina nas ne zna skoro ništa o rabarbari, što je velika šteta jer se radi o izuzetno ljekovitoj biljci. Snažan je antioksidans,ima antialergijska i antiupalna svojstva, potpomaže regulaciji razine kolesterola, poboljšava cirkulaciju i metabolizam,prirodni je lijek protiv zatvora i proljeva, čuva zdravlje očiju, sprečava razvoj raka, poboljšava apetit, itd.
Rabarbara je višegodišnja, zeljasta biljka. Posjeduje velike listove i trokutastu dugu mesnatu stabljiku.
Cvijeće je zeleno-bijele i roza-crvene boje.

Iako je rabarbara zapravo povrće, u narodu je poznata kao voće.

Zbog svojih se ljekovitih svojstava koristi u Kini već tisućama godina, a u Europu ju je donio Marco Polo.
Porijeklom je s obala rijeke Volge gdje je rasla u divljem obliku. Za ljudsku prehranu koriste se lisne peteljke. Danas se uzgaja u gotovo cijelom svijetu u kultiviranim varijetetima koji se razlikuju uglavnom u boji stabljike koja varira od zelene, preko različitih nijansi ružičaste pa sve do tamno crvene. Uopćeno je mišljenje da je rabarbara bolja ukoliko su peteljke tamnije crveno obojene. Međutim, boja peteljki nije povezana ni s okusom niti s kvalitetom. Pojedine sorte ponešto se razlikuju u okusu i pretežitoj namjeni, ali razlika u okusu i kvaliteti prvenstveno je rezultat uzgojnih čimbenika poput sastava tla, pravilne njege, osunčanosti, količine vlage...

Vrlo je popularna u SAD-u, gdje se smatra voćem, i Europi, posebno u Velikoj Britaniji i skandinavskim zemljama. 

Pita od rabarbare tradicionalni je dio blagdanskog ručka prilikom američkog Dana zahvalnosti. Od stabljika se pripremaju razni kolači, džemovi, kompot i osvježavajuća pića. Narezana stabljika može se sušiti ili ušećeriti.

U ishrani se koriste samo stabljike rabarbare jer su njezini listovi toksični. Stabljika rabarbare je blago kiselkastog okusa i pomalo podsjeća na kisele jabuke.

Očišćene, oprane i isjeckane stabljike možete spremiti u zamrzivač. Potrebno ju je samo oprati, skinuti listove i kožu s drške, isjeći na kocke, ocijediti i odmah zamrznuti.

Prilikom kupnje birajte hrskave i čvrste stabljike koje izgledaju svježe i puštaju sok kada se stabljika slomi. 

Rabarbaru je najbolje potrošiti 2-3 dana nakon kupnje.

Okus rabarbare odlično se slaže s jagodama, zbog toga se u mnogim receptima koristi upravo ova kombinacija- Tu kombinaciju ću i ja ovoga puta upotrijebiti. :) Ako ste za malo neobičniju kombinaciju, isprobajte ukusnu salatu od rabarbare i šparoga ili rikule.

Recept:
Tijesto:
  • 210 g oštrog brašna    
  • 50 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 125 g maslaca
  • 1 jaje
Nadjev:
  • 300 g jagoda
  • 300 g rabarbare
  • 2 žlice gustina 
  • 3-4 žlice meda
  • ekstrakt vanilije ili vanilin šećer

Postupak:
Tijesto:
  • U prosijanu mješavinu brašna i šećera u prahu, dodamo omekšali maslac i jaje i umijesmo tijesto
  • Umotamo ga u foliju i stavimo u hladnjak na 30 min
  • 2/3 tijesta razvaljamo, te ga stavimo u prethodno namašćen i pobrašnjen kalup, a 1/3 ostavimo za razvaljati trakice
  • Izbodemo ga vilicom na par mjesta i opet ga vratimo u hladnjak na još 30 min
  • Za to vrijeme operemo i narežemo jagode i rabarbaru, dodamo gustin, med, vaniliju i sve dobro izmiješamo
  • Voće će pustiti sok, tako da višak ocijedimo, jer će još kod pečenja pustiti svoje sokove
  • Nadjev prebacimo na tijesto, stavimo par kockica maslaca, te posložimo po želji trakice
  • Pečemo na 190 C cca 45 min
Kad je gotovo, ostavimo da se ohladi, te posipamo šećerom u prahu.





Dobar tek!

Tihana

4 komentara:

  1. Probala je, i meni je super. Djeca nisu baš nešto bila oduševljena. Dobila sam je iz Njemačke, kod nas je nisam susrela. Posadila sam je i u vrtu ali nije razvila onako mesnatu stabljiku već samo mršavi list, iako žena koja mi je dala kaže da uspjeva svugdje.

    OdgovoriIzbriši
  2. A ovo povrce nema kod mene, meni podseca na grancice cvekla.. Mialim deo biljke cikla. Videla sam ovo povrce u francuskim receptima, kakvog je ukusa a cime bih mogla da zamenim? Hvala unaprijed!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I kod nas se dosta tesko nade, ali nasla sam kumicu na placu koja mi obavezno svake godine donese par svezanja.. Jako je zanimljiva namirnica, ili ju vole ili ne.. Ja ju volim, jer je kiselkasto osvjezavajuca.. Izvrsno ide u kombinaciji sa jagodama.. Uglavnom uvijek ju morate sa jos nekim vocem kombinirati...Maline, borovnice ili jagode su idealna zamjena za nju..

      Izbriši
    2. I kod nas se dosta tesko nade, ali nasla sam kumicu na placu koja mi obavezno svake godine donese par svezanja.. Jako je zanimljiva namirnica, ili ju vole ili ne.. Ja ju volim, jer je kiselkasto osvjezavajuca.. Izvrsno ide u kombinaciji sa jagodama.. Uglavnom uvijek ju morate sa jos nekim vocem kombinirati...Maline, borovnice ili jagode su idealna zamjena za nju..

      Izbriši