Ovo je jedan ultra, mega, maxi C vitaminski post! :)
Kad kažem "citrusi" ne mislim samo na limune i naranđe, nego i na grejp, crvene naranđe, kumquate... što god vam srce poželi! Osobno obožavam sve kiselo, tako da je ovo idealan desert za mene :). Nekad moram i na sebe misliti ;).
U ovom slučaju sam koristila naranđe, limun i grejp, ali ako želite izgubiti ovu malo "jaču" citrusnu notu, odnosno da cijela torta bude malo slađa, izbacite limun i grejp. I dobit ćete jednu totalno drugačiju priču.
Za ovu "moju" verziju, mogu vam samo reći, mljac! Kiselkasto, slatkasto, mekano, sočno...
Recept:
- 3 žlice maslaca
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- 1 žlica meda
- 2 žličice soka od limuna
- cca 5 tankih kriški citrusa (limuna, naranđe, grejpa...) za cca promjer kalupa 20 cm
- 2 šalice oštrog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice cimeta
- 1/2 žličice kardamoma
- 4 jaja
- 1 1/3 šalice šećera
- 1/2 šalice maslinovog ulja
- 1/4 šalice soka od naranđe
- 1/4 šalice soka od limuna ili grejpa
- 3 žlice mlijeka
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 žličica naribane korice naranđe
Postupak:
- Zagrijemo pećnicu na 190 C
- Dno kalupa prekrijemo papirom za pečenje
- Na laganoj vatri otopimo maslac sa smeđim šećerom, medom i sokom od limuna, stalno miješajući dok se šećer ne otopi
- Maknemo sa vatre i ulijemo u kalup, te posložimo kriške citrusa tako da prekrijemo po prilici cijelo dno
- Brašno pomiješamo sa praškom za pecivo, soli, cimetom i kardamomom
- U drugoj zdjeli mikserom dobro razradimo jaja, šećer i maslinovo ulje, dodamo sok od naranđe, dok od limuna ili grejpa, mlijeko, vaniliju i naribanu koricu naranđe, te sve dobro izmiješamo dok se sve ne sjedini
- Smjesi lagano dodajemo suhu smjesu brašna, te miješamo dok sve ne sjedinimo
- Smjesu ulijemo u kalup, cca 2/3 kalupa i pečemo cca 30-40 min
Nema komentara:
Objavi komentar