subota, 14. ožujka 2015.

(24Kitchen/ BestFoodMagazine) Citrusna kontra torta...


Ovo je jedan ultra, mega, maxi C vitaminski post! :)
Kad kažem "citrusi" ne mislim samo na limune i naranđe, nego i na grejp, crvene naranđe, kumquate... što god vam srce poželi! Osobno obožavam sve kiselo, tako da je ovo idealan desert za mene :). Nekad moram i na sebe misliti ;). 

U ovom slučaju sam koristila naranđe, limun i grejp, ali ako želite izgubiti ovu malo "jaču" citrusnu notu, odnosno da cijela torta bude malo slađa, izbacite limun i grejp. I dobit ćete jednu totalno drugačiju priču. 

Za ovu "moju" verziju, mogu vam samo reći, mljac! Kiselkasto, slatkasto, mekano, sočno...

Recept:
  • 3 žlice maslaca
  • 1/2 šalice smeđeg šećera
  • 1 žlica meda
  • 2 žličice soka od limuna
  • cca 5 tankih kriški citrusa (limuna, naranđe, grejpa...) za cca promjer kalupa 20 cm
  • 2 šalice oštrog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1/2 žličice kardamoma
  • 4 jaja
  • 1 1/3 šalice šećera
  • 1/2 šalice maslinovog ulja
  • 1/4 šalice soka od naranđe
  • 1/4 šalice soka od limuna ili grejpa
  • 3 žlice mlijeka
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1 žličica naribane korice naranđe


Postupak:
  • Zagrijemo pećnicu na 190 C
  • Dno kalupa prekrijemo papirom za pečenje
  • Na laganoj vatri otopimo maslac sa smeđim šećerom, medom i sokom od limuna, stalno miješajući dok se šećer ne otopi
  • Maknemo sa vatre i ulijemo u kalup, te posložimo kriške citrusa tako da prekrijemo po prilici cijelo dno
  • Brašno pomiješamo sa praškom za pecivo, soli, cimetom i kardamomom
  • U drugoj zdjeli mikserom dobro razradimo jaja, šećer i maslinovo ulje, dodamo sok od naranđe, dok od limuna ili grejpa, mlijeko, vaniliju i naribanu koricu naranđe, te sve dobro izmiješamo dok se sve ne sjedini
  • Smjesi lagano dodajemo suhu smjesu brašna, te miješamo dok sve ne sjedinimo
  • Smjesu ulijemo u kalup, cca 2/3 kalupa i pečemo cca 30-40 min



Dobar tek!

Nema komentara:

Objavi komentar